Apelsin- och ingefärsgravad lax

Recept på apelsin- och ingefärsgravad lax. Likören förstärker apelsinsmaken. Laxen ska frysas 3 dygn, så förbered i god tid.

För 8-10 personer på julbord:

Ingredienser

1 kilo laxfilé med skinn
1 apelsin
0,5 dl salt
0,5 dl strösocker
2 msk ingefära riven
2 msk Cointreau eller Grand Marnier

Senapssås:

2 msk vatten
2 msk senapspulver
2 msk dijonsenap
2 msk honung flytande
2 dl rapsolja
1 krm salt

15 minuter + 2 dygn i kyl +  3 dygns frysning

Apelsin- och ingefärsgravad lax

  1. Skär laxen i två lika stora bitar. Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda apelsinskalet med salt, socker och ingefära.
  2. Strö lite av blandningen i en form. Lägg i den ena laxbiten med skinnet nedåt. Strö över salt- och sockerblandningen och droppa över likören. Lägg på den andra laxbiten och strö över den sista salt- och sockerblandningen.
  3. Täck formen med plastfolie och ställ i kylen ca 2 dygn. Vänd laxen efter 1 dygn. Frys in den ca 3 dygn.
  4. Senapssås: Koka upp vattnet och häll det över senapspulvret. Låt kallna. Blanda ner senap och honung och tillsätt oljan, lite i
    taget, under vispning. Krydda med salt.
  5. Ta fram laxen och låt den tina. Skär i tunna skivor och servera med senapssåsen.

 

Fler recept med: Buffé, Fisk, Jul, Lax, Övrigt