Annas saftiga banankaka – bästa receptet

Annas saftiga banankaka är lätt att baka och en riktig klassiker till fikat. Har du bananer som är på väg att bli övermogna är de perfekta i banankaka! Här hittar du även ett recept på banankaka med glasyr som bakas i långpanna och en fantastisk variant med chokladkolatopping.

Annonsen laddas.

Recept på saftig banankaka

 

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund form, 26 cm i diameter.
2. Vispa smör och socker med elvisp, tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa tills allt är blandat och lite fluffigt.
3. Blanda mjöl, bikarbonat och bakpulver i en skål. Mosa bananerna med en gaffel. Tillsätt mjölblandningen, bananer och kaffe. Vänd runt med en slev.
4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 40–45 min. Låt kakan svalna något innan den serveras.

 

 

Banankaka-med-choklad-Recept

Banankaka med choklad

Saftig banankaka med chokladkolatopping

40 min + 1 timme i ugnen + 4 timmar i kylen

Det här är en ganska mäktig kaka som man inte behöver äta så mycket av, även om det är lätt att man gör det i alla fall! Farligt god.

Till 8–10 personer:

3 bananer
100 g valnötter
100 g mörk choklad (70 %)
125 g smör, rumsvarmt
2 1/2 dl farinsocker
2 ägg
3 dl vetemjöl (180 g)
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk mald kanel
½ tsk mald kardemumma
1 krm riven muskot
¾ dl ljus sirap

Chokladkolatopping:

1 dl vispgrädde
50 g smör
4 msk farinsocker
50 g mörk choklad (70 %)

Tillbehör:

3 dl vispgrädde
1 dl röda vinbär

Garnering:

florsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°. Skala och mosa bananerna. Grovhacka ­nötterna. Smält chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugn.
2. Vispa smör och farinsocker ­fluffigt. Tillsätt äggen och vispa kraftigt.
3. Blanda mjöl, bakpulver, bikar­bonat och kryddor och vänd ner det i smeten tillsammans med mosad banan och sirap.
4. Ta undan en tredjedel av smeten i en annan bunke. Blanda ner chokladen i den större smetmängden. Blanda ner valnötterna i den mindre delen smet.
5. Klä en form, ca 1 1/2 liter, med bakplåtspapper. Varva den ljusa och den mörka smeten i formen och dra sedan en sked eller ­liknande genom smeten så att det blir marmoreringar.
6. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme, tills kakan känns torr. Låt kakan svalna i formen och stjälp ­sedan upp den.

Chokladkolatopping:

7. Koka upp grädde, smör och farinsocker och låt sjuda ca 5 min på medelhög värme. Ta kastrullen från plattan. Hacka chokladen. Blanda ner den i såsen och rör tills allt smält. Häll över smeten i en burk. Låt stelna i kylen ca 4 timmar.
8. Bred toppingen över kakan och servera gärna med vispad grädde. Toppa eventuellt kakan med röda vinbär och pudra över lite florsocker.

 

Banankaka-med-glasyr-Recept

Banankaka med glasyr

Saftig banankaka med ingefäraglasyr

Det här behövs till ca 12 bitar:

50 g smör
2 stora eller 3 små mogna bananer
1 dl pekan- eller valnötter
100 g mörk choklad
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl (180 g)
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl mjölk

Glasyr:

1-2 bitar syltad ingefära
75 g smör
150 g naturell färskost
4 1/2 dl florsocker
1/2 citron, pressad saft

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna. Skala bananerna och mosa dem med en gaffel. Hacka nötterna. Finhacka chokladen.

2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och choklad. Blanda ner i äggpöset tillsammans med smör och mjölk. Rör i bananmos och nötter.

3. Häll smeten  i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 min.

4. Låt kakan svalna ca 5 min innan den stjälps upp på ett fat och får kallna.

Glasyr:

5. Finhacka ingefäran. Smält smöret och låt det svalna. Tillsätt ost, florsocker, citronsaft och ingefära. Vispa ordentligt till en tjock glasyr. Bred  glasyren på kakan och ställ svalt tills den ska serveras.

Banankaka i långpanna

Banankaka med citrusglasyr i långpanna

Bananer, kardemumma och citron är en fin smakkombination. För att inte bananerna ska mörkna i kakan blandas moset med lite citronsaft.

Det här behövs till 20 bitar:

3 ägg
3 1/2 dl strösocker
100 g smör
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma, stött
3 bananer, medelstora
1/2 citron, saften

Citrusglasyr:

200 g philadelphia ost
25 g smör, rumsvarmt
1 dl florsocker
1/2 citron, finrivet skal och saft
1/2 apelsin, finrivet skal

Garnering:

rivet apelsinskal

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker väl. Smält smör och blanda ner mjölk. Blanda mjöl och bakpulver, vaniljsocker och kardemumma. Mosa bananerna med pressad citron. Blanda alltsammans med äggsmeten.
2. Klä en långpanna (30×40 cm) med bakplåtspapper. Häll ut smeten och grädda 20-25 min i nedre delen av ugnen. Låt kakan svalna och gör under tiden glasyren.
3. Rör osten smidig, blanda i mjukt smör och florsocker.

Citrusglasyr:

Smaksätt med pressad citron och rivet skal av citron och apelsin. Bred glasyren på den avsvalnade kakan. Sätt den i kylen en stund innan den skärs i rutor. Garnera eventuellt med lite rivet apelsinskal.

PS. Vill du göra en ”nyttig” variant? På ToppHälsa finns det enkelt och gott recept på nyttig banankaka! :)

 

Gillar du de här recepten? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Recept från Allt om Mat