En bra bjudrätt där kan förberedas. Ankan kan och stekas färdig strax gästerna kommer. Brydling, Ulrika Brydling och Elin Hallberg har gett oss på huvudätten.

För 8 person(er)

Ingredienser

4 ankbröst
1 msk röksalt Eld från Ridderheims
2 tsk socker
1 apelsin finrivet skal

Ättikslag

1 dl ättiksprit
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 msk dillfrö
2 tsk salt

Sötsyrliga grönsaker

16 minimorötter
4 persiljerötter eller palsternackor
8 rödlökar små
16 sparris gröna eller vita
200 g gurka skalad, urkärnada, tärnad
dill plockad

Apelsinsås

4 msk sirap ljus
2 msk ättikslag av ättikslagen
2 apelsiner pressad saft
2 dl vatten
2 msk kycklingfond konc
2 tsk arrowrot
2 msk smör
2 krm salt
1 krm peppar nymald

Brun bönpuré

500 g bönor bruna, kokta
1 apelsin finrivet skal
1 msk messmör fjällbrynt

Tillbehör

mandelpotatis

Ankbröst stekt i röksalt och apelsinsocker  – gör så här:

  1. Sötsyrliga grönsaker: Blanda ingredienserna till ättikslagen i en kastrull och koka upp. Skala och skär morötter och persiljerötter i små tärningar. Skala rödlöken och dela i klyftor.
  2. Koka hastigt upp morötterna och persiljerötterna i ättikslagen. Lägg sist i rödlöken och dra av från värmen.
  3. Skär av ca 2 cm längst ner på den gröna sparrisen. Skala den vita sparrisen. Skär grön och vit sparris i sneda, tunna skivor. Blanchera sparrisen och sila av. Lägg sparris, gurka och dill i ättikslagen strax före servering.
  4. Apelsinsås: Blanda alla ingredienser utom arrowrot, smör, salt och peppar i en kastrull. Koka ihop tills knappt 4/5 återstår. Rör ut arrowroten i lite vatten och rör ner den i såsen. Koka upp.
  5. Anka: Sätt ugnen på 150°. Blanda röksalt, socker och apelsinskal. Skär rutmönster på skinnsidan av ankan med en vass kniv. Gnid in salt- och sockerblandningen.
  6. Bryn ankan först på skinnsidan i en stekpanna. Vänd och bryn andra sidan. Se upp så att sockret inte bränns. Lägg över på ett ugnssäkert fat. Stek mitt i ugnen 15–20 min eller tills innertemperaturen är 65°. Vira in ankbröstet i en bit aluminiumfolie. Låt det vila ca 10 min.
  7. Bönor: Mixa bönorna till en puré och smaksätt med apelsinskal och messmör. Värm på svag värme.
  8. Servering: Värm apelsinsåsen och vispa ner smöret. Smaka av med salt och peppar. Skär upp ankbröstet. Servera med apelsinsås, sötsyrliga grönsaker, bönpuré och mandelpotatis.