Ankbröst stekt i röksalt och apelsinsocker med sötsyrliga grönsaker och bönpuré

En bra bjudrätt där kan förberedas. Ankan kan och stekas färdig strax gästerna kommer. Brydling, Ulrika Brydling och Elin Hallberg har gett oss på huvudätten.

Ankbröst stekt i röksalt och apelsinsocker  – gör så här:

  1. Sötsyrliga grönsaker: Blanda ingredienserna till ättikslagen i en kastrull och koka upp. Skala och skär morötter och persiljerötter i små tärningar. Skala rödlöken och dela i klyftor.
  2. Koka hastigt upp morötterna och persiljerötterna i ättikslagen. Lägg sist i rödlöken och dra av från värmen.
  3. Skär av ca 2 cm längst ner på den gröna sparrisen. Skala den vita sparrisen. Skär grön och vit sparris i sneda, tunna skivor. Blanchera sparrisen och sila av. Lägg sparris, gurka och dill i ättikslagen strax före servering.
  4. Apelsinsås: Blanda alla ingredienser utom arrowrot, smör, salt och peppar i en kastrull. Koka ihop tills knappt 4/5 återstår. Rör ut arrowroten i lite vatten och rör ner den i såsen. Koka upp.
  5. Anka: Sätt ugnen på 150°. Blanda röksalt, socker och apelsinskal. Skär rutmönster på skinnsidan av ankan med en vass kniv. Gnid in salt- och sockerblandningen.
  6. Bryn ankan först på skinnsidan i en stekpanna. Vänd och bryn andra sidan. Se upp så att sockret inte bränns. Lägg över på ett ugnssäkert fat. Stek mitt i ugnen 15–20 min eller tills innertemperaturen är 65°. Vira in ankbröstet i en bit aluminiumfolie. Låt det vila ca 10 min.
  7. Bönor: Mixa bönorna till en puré och smaksätt med apelsinskal och messmör. Värm på svag värme.
  8. Servering: Värm apelsinsåsen och vispa ner smöret. Smaka av med salt och peppar. Skär upp ankbröstet. Servera med apelsinsås, sötsyrliga grönsaker, bönpuré och mandelpotatis.

Recept från