Ankbröst med kryddkokt päron, madeiragräddsås och vattenkrassesallad

En fyllig sås med smak av madeira och kryddiga päronklyftor passar perfekt till försiktigt stekta ankbröst.

Ankbröst med kryddkokt päron, madeiragräddsås och vattenkrassesallad

 

1. Päron: Skala, kärna ur och skär päronet i åtta klyftor. Koka upp vatten, socker, ättika och kryddor i en kastrull. Lägg päronklyftorna i lagen och sjud ca 10 min, tills de är mjuka. Låt klyftorna kallna i lagen.
2. Sätt ugnen på 150°. Skär ett rutmönster i ankbröstens fettkappa. Salta, peppra och lägg ankbrösten i en stekpanna med fettkappan nedåt. Stek dem ca 3 min på varje sida.
3. Lägg ankbrösten i en ugnssäker form och stek dem mitt i ugnen ca 35 min, till 68° innertemperatur. Låt vila ca 10 min innan de skärs upp.
4. Sås: Skala och hacka lök, vitlök och palsternacka. Fräs hacket i olja i en kastrull ca 1 minut. Häll i madeira, buljong och grädde. Koka såsen ca 10 min. Mixa såsen slät med mixerstav. Smaka av med salt.
5. Sallad: Blanda vattenkrassen med nötter, olja och salt.
6. Skär ankbrösten i tunna skivor och servera dem med kryddpäron, sås och sallad.

Recept från