Ankbröst med balsamsky och färska fikon

Balsamskyn går bra att förbereda. Låt fikonen ligga med i skyn när den värms på försiktigt, strax före servering.

1. Sätt ugnen på 150°. Skär några snitt med en kniv i fettkappan på ankbrösten. Bryn ankan i en torr het stekpanna, börja med fettkappan nedåt, ca 4 min på fettsidan och 2 min på andra sidan. Lägg i en ugnssäker form och stek klart mitt i ugnen tills innertemperaturen är 65°. Låt ankan vila medan potatisen tillagas.
2. Potatis: Höj ugnsvärmen till 250°. Skala morötterna och skär i bitar. Halvera potatisen. Lägg rotsakerna i en långpanna. Häll på olja. Salta och peppra. Tilllaga mitt i ugnen 20-25 min.
3. Balsamsky: Skala och finhacka löken. Fräs löken i 1 msk smör i en kastrull. Tillsätt farinsockret och låt det smälta in. Häll på vin, balsamvinäger, vatten och fond. Låt koka ihop till drygt hälften. Red av såsen med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Runda av med 1 msk smör och sila såsen i en ny kastrull.
4. Klyfta fikonen och lägg ner alla klyftor utom 4 i skyn.
5. Skär ankan i tunna skivor. Strimla baconet och stek i torr het panna. Låt rinna av på hushållspapper. Vänd ner bacon och gräslök i de ugnsstekta rotsakerna. Servera till ankan med balsamsky och fikon.

Recept från