Ankbröst med apelsinsås och vinbräserad lök

Ankbröst säljs ofta i vakuum­förpackning eller frysta i välsorterade matbutiker.

Ankbröst med apelsinsås och vinbräserad lök Receptbild - Allt om Mat
Holger Edström

Ankbröst med apelsinsås och vinbräserad lök

Ingredienser 4 - 6 person(er)

Ankbröst
1 tsk salt
2 st ankbröst, med fettkappan kvar
Sås
0,5 tsk salt
1 msk smör
2 msk strösocker
1 msk vitvinsvinäger
2 dl apelsiner, färskpressad saft
1 st apelsin, finrivet skal
1 msk kalvfond, konc.
2 dl vitt vin, torrt
1 tsk maizenaredning, ljus
1 st stekspad, från ankan
Vinbräserad lök
0,5 tsk salt
0,5 tsk strösocker
1 krm svartpeppar, nymald
2 msk olivolja
0,5 kg rödlökar
2 dl vitt vin, torrt
0,5 msk fänkålsfrö
Mos
1 tsk salt
1 msk smör
1 dl matlagningsgrädde
800 g potatis, mjölig
1 dl mjölk

1. Anka: Sätt ugnen på 175°. Snitta fettkappan i ett rutmönster. Salta och bryn med fettkappan neråt 4–5 min tills den fått fin färg. Vänd och stek färdigt i mitten av ugnen tills innerteperaturen är 65°. Håll brösten varma i folie. Spara stekspadet till såsen.
2. Bräserad lök: Skala och skiva löken. Hetta upp oljan och fräs löken under omrörning, ca 5 min. Häll på vinet och tillsätt fänkålsfrön och socker. Smaka av med salt och peppar. Rör om väl och låt sedan löken sjuda på svag värme under lock, ca 10 min, tills den mesta vätskan kokat in. Värm före servering.
3. Sås: Finriv det gula skalet från 1 apelsin, som sparas till servering. Pressa saften ur 2 apelsiner. Blanda socker och vinäger i en kastrull. Värm under omrörning tills sockret har smält och låt det bubbla vidare tills blandningen tar lite färg utan att bli bränd.
4. Dra kastrullen från plattan. Blanda ner apelsinsaft, vitt vin, kalvfond och salt. Koka ihop tills ca 2 dl återstår. Strö i Maizenaredning och låt koka upp. Tillsätt stekspadet från ankbrösten. Vispa i smöret.
5. Mos: Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka i saltat vatten. Häll av vattnet och pressa potatisen. Rör i smör, grädde, mjölk och salt.
6. Servera ankan i skivor med mos, lök och sås. Strö över det finrivna apelsinskalet.

Recept från