Anka Rôti à la Orange med kanel och ingefära

Rotsaker och anka steks samtidigt i ugnen. Apelsin ger god smak!

1. Sätt ugnen på 250°. Bind upp ankan med steksnöre. Snitta bröst och lår med en vass kniv. Salta, peppra och lägg ankan i en kall stekpanna. Ställ pannan på spisen och vrid på hög värme. Bryn ankan runt om och lägg den i en stor ugnssäker form eller långpanna med bröstet upp.
2. Skala och skär rotfrukterna i oregelbundna former. Skiva en apelsin och skär de andra i klyftor. Skala och finhacka ingefäran och blanda med rotfrukter och apelsin, kanel, rosmarin, timjan, salt och peppar. Fördela blandningen runt ankan i formen.
3. Ställ formen mitt i ugnen och stek ankan ca 20 min tills brösten har 65° innertemperatur. Ta ut formen och låt ankan vila 10 min. Sänk värmen till 225°. Skär ut brösten och låt dem vila i aluminiumfolie. Stek resten av ankan med rotfrukterna och apelsinen ytterligare 25 min tills de har fin färg. Rör om rotsakerna några gånger under tiden.
4. Kanderade citrusskal: Skölj frukten i varmt vatten. Skär strimlor med zestjärn eller tunna skal med potatisskalare och finstrimla dem. Koka skalen i vatten och socker tills de blir genomskinliga, ca 20 min. Häll av vätskan och låt kallna.
5. Skär brösten i skivor och dela låren. Lägg upp rotfrukterna på
ett fat. Pressa saften ur de stekta apelsinerna och vispa ihop apelsin-saften med skyn i formen. Lägg upp bröst och lår på grönsakerna Häll över skyn och apelsinskal. Servera ev kokta linser till.

Recept från