Anka med fikonsky och svamp

Finrätt utan krusiduller där såsen kan göras i förväg och hettas upp och redas före servering. En kötttermometer är bra att använda för att få till den perfekta ankan.

Annonsen laddas.

Anka med fikonsky och svamp

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150°. Gör några tvärgående snitt på fettsidan av ankbrösten. Salta och peppra dem runt om. Hetta upp en stekpanna och bryn ankbrösten först med fettsidan ner ca 1 minut och sedan på andra sidan ca 1 minut. Lägg ankbrösten i en ugnssäker form och stick in en köttermometer i ett av dem. Stek mitt i ugnen till 67° innertemperatur° ca 20 min. Låt dem vila 5–10 min innan de skärs i skivor.

2. Fikonsky: Tärna fikonet. Skala och finhacka löken. Smält sockret i en stekpanna och låt det bli gyllenbrunt. Lägg i fikon och lök och skaka om pannan ca 30 se-kunder. Tillsätt vin, vatten, vinäger, fond och timjan. Låt koka utan lock tills det återstår drygt 2 dl. Sila genom en finmaskig sil och pressa ut så mycket som möjligt med en sked. Häll tillbaka skyn i en liten kastrull. Koka upp och red den med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten.

3. Höj ugnsvärmen till 225°. Snitta fikonen i toppen och ställ dem i en lätt oljad ugnssäker form. Stek mitt i ugnen ca 10 min.

4. Skiva och stek svampen i en torr medelvarm stekpanna ca 2 min. Tillsätt 1 msk olja och stek ytter­ligare tills den fått fin färg. Vänd spenat och rucola i het stekpanna med 1 msk olja ca 15 sekunder.

5. Skiva ankbrösten och servera dem på varma tallrikar med stekt svamp, varm sallad , varma fikon och fikonsky.

Recept från Allt om Mat