Anka med fikonsky och svamp

Finrätt utan krusiduller där såsen kan göras i förväg och hettas upp och redas före servering. En kötttermometer är bra att använda för att få till den perfekta ankan.

Anka med fikonsky och svamp

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150°. Gör några tvärgående snitt på fettsidan av ankbrösten. Salta och peppra dem runt om. Hetta upp en stekpanna och bryn ankbrösten först med fettsidan ner ca 1 minut och sedan på andra sidan ca 1 minut. Lägg ankbrösten i en ugnssäker form och stick in en köttermometer i ett av dem. Stek mitt i ugnen till 67° innertemperatur° ca 20 min. Låt dem vila 5–10 min innan de skärs i skivor.

2. Fikonsky: Tärna fikonet. Skala och finhacka löken. Smält sockret i en stekpanna och låt det bli gyllenbrunt. Lägg i fikon och lök och skaka om pannan ca 30 se-kunder. Tillsätt vin, vatten, vinäger, fond och timjan. Låt koka utan lock tills det återstår drygt 2 dl. Sila genom en finmaskig sil och pressa ut så mycket som möjligt med en sked. Häll tillbaka skyn i en liten kastrull. Koka upp och red den med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten.

3. Höj ugnsvärmen till 225°. Snitta fikonen i toppen och ställ dem i en lätt oljad ugnssäker form. Stek mitt i ugnen ca 10 min.

4. Skiva och stek svampen i en torr medelvarm stekpanna ca 2 min. Tillsätt 1 msk olja och stek ytter­ligare tills den fått fin färg. Vänd spenat och rucola i het stekpanna med 1 msk olja ca 15 sekunder.

5. Skiva ankbrösten och servera dem på varma tallrikar med stekt svamp, varm sallad , varma fikon och fikonsky.

Recept från