Ängamat

Recept på ängamat. Ängamat är en ljuvlig, mild soppa av säsongens grönsaker.

För 4 personer:

Ingredienser

1 blomkålshuvud (500 g)
4 morötter späda
200 g sockerärter färska
2 knipplökar
1 msk smör
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 citron
1 dl vispgrädde
2 äggulor
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
1 knippa körvel

25 minuter

Ängamat — gör så här:

  1. Ansa och bryt blomkålen i små buketter. Skrapa och skär morötterna i skivor. Ansa sockerärterna. Skala och finhacka löken.
  2. Fräs löken i smör i en gryta 2–3 min. Häll över vattnet och tillsätt buljongtärningarna. Lägg i morötterna och låt koka under lock ca 5 min. Tillsätt blomkålen, koka ytterligare ca 5 min. Blanda i ärterna och koka ca 1 minut. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet.
  3. Vispa ihop grädde och äggulor. Ta grytan från värmen och rör ner gräddblandningen, låt inte soppan koka mer. Krydda med salt och peppar. Toppa soppan med citronskal och körvel.