Recept på ångad sej- eller torskrygg med spetskål, basilikasmör, ärter och kålrabbi. Här får fiskens egen smak komma fram tillsammans med nyskördade ärter och späd spetskål.

För 4 person(er)

Ingredienser

600 g sej- eller torskrygg kravmärkt
1 spetskål litet huvud
500 g ärter i skidor gröna
1 kålrabbi (300 g) liten
1 tsk flingsalt + 1 tsk
2 tsk olivolja

Basilikasmör:

0,5 vitlöksklyfta
1 kruka basilika
75 g smör, rumsvarmt
1 tsk flingsalt
1 tsk citron pressad

Ångad sej- eller torskrygg – gör så här:

  1. Smör: Skala och pressa vitlöken och hacka basilikan. Rör ihop alla ingredienser till basilikasmöret.
  2. Ansa och dela spetskålen i fyra klyftor och skär bort det mesta av stammen utan att klyftorna faller isär. Ta bort ena ärtskidan så att ärterna kan ångas i sina skal.  Skala, halvera och skär kålrabbin i skivor. Fördela grönsakerna i ånginsatsen och strö över 1 tsk salt.
  3. Skär fisken i fyra bitar. Pensla den med olivolja, strö över 1 tsk salt och lägg fiskbitarna bredvid grönsakerna.
  4. Ånga fisk och grönsaker 15 min. Servera med smöret.