Apelsingrillad lammrostbiff

Lammrostbiffen, en ny styckningsdel som ofta ligger vakuumpackad i kyldisken, marineras minst ett dygn i en mustig apelsin- och chilimarinad. Den friska äppelsalladen smakar gott till de heta smakerna. Ancho är en torkad chilifrukt som i färskt tillstånd heter poblano. Ancho har en mild, söt fruktsmak med inslag av kaffe, kakao och torkad frukt. Habanero däremot anses vara världens starkaste chilifrukt. En mogen habanero ser ut som en liten lykta och kan vara vit, gul, orange eller röd. Den har smak av tropiska frukter och är som sagt mycket het. Använd helst plasthandskar när du hanterar chilifrukter.

1. Marinad: Stek försiktigt vitlöken i lite olja någon minut. Tillsätt övriga ingredienser utom rosmarin. Låt koka ihop tills hälften återstår.
2. Låt marinaden svalna några minuter. Rör ner rosmarin och kyl den. Spara 2 dl till såsen. Lägg ner lammet i resten av marinaden. Marinera ca 1 dygn.
3. Morötter: Skala och skär morötterna i stavar. Rosta kryddpepparn i torr stekpanna 2-3 min tills det börjar knäppa och dofta om kornen. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
4. Koka upp kryddpeppar, socker, vinäger, vatten, kanel, kryddnejlikor, lagerblad och salt i en kastrull.
5. Lägg i morotsstavarna. Koka upp och ta kastrullen från värmen. Låt svalna och förvara i kyl minst 6 timmar.
6. Äppel- och russinsallad: Tärna äpplena. Blanda alla ingredienser till salladen.
7. Ta upp lammrostbiffen ur marinaden. Skär några snitt i fettet. Börja med att grilla den sidan först, var försiktig så att det inte bränns. Grilla köttet långt från glöden 10-15 min på varje sida eller tills innertemperaturen är ca 60°. Låt köttet vila invirat i folie ca 15 min innan det skivas.
8. Sås: Koka upp den sparade marinaden och red av med 1 tsk maizena majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt koka upp. Pensla lammet med såsen och servera resterande sås till köttet.
9. Servera lammet med sås, äppelsallad, inlagda morötter, sallad och rostade valnötter.

Recept från