Amerikansk äppelpaj – Recept

Här hittar du två riktigt bra recept på amerikansk äppelpaj. En knäckig amerikansk äppelpaj med lock och en kryddigare äppelkaka med muskot. Smaklig spis!

Annonsen laddas.

Recept på knäckig amerikansk äppelpaj med lock

 

Fias amerikanska äppelpaj med lock passar riktiga gottegrisar eftersom äppelkakan är söt och knäckig i smaken.

1. Sätt ugnen på 200°. Skala kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Smörj en pajform ca 26 cm i diameter med lite smör och lägg i äppelklyftorna. Strö över kanel.
2. Smält smöret och låt svalna. Blanda alla torra ingredienser.
Rör sedan ner det smälta smöret och ägget. Bred degen över äppelskivorna. Platta till degen. Pudra degen med lite kanel före gräddningen.
3. Grädda 40 min i nedre delen av ugnen. Pajen ska få en gyllenbrun färg. Servera med vaniljsås eller glass.

 

Recept på amerikansk äppelpaj med muskot och frasigt tak

Irenes amerikanska äppelpaj gömmer kryddiga äpplen med kanel och mycket muskot under sitt frasiga tak. Pajdegen är suverän och passar även till andra pajer. Mängden socker anpassas efter syrligheten på äpplena.

Det här behövs till 1 paj, ca 8 pers:

Pajdeg:
5,5 dl vetemjöl, 330 g
1 tsk hjorthornssalt
0,5 tsk salt
1 msk farinsocker
250 g smör, eller margarin, rumsvarmt
1 ägg, stort
0,5 msk ättiksprit

Fyllning:
1 kg äpplen
1-1,5 dl strösocker
1-1,5 dl farinsocker
1 tsk salt
1,5 tsk kanel, mald
2 tsk muskotnöt, mald
2-3 msk smör
ägg, till pensling

Gör så här:
1. Blanda mjöl, hjorthornssalt, salt och farinsocker i en bunke. Finfördela smöret däri. Tillsätt ägg och ättiksprit och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila kallt ca 30 min.
2. Sätt ugnen på 200°. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda strösocker, farinsocker, salt, kanel och muskot och häll det över äppelklyftorna. Låt det stå och safta sig under tiden degen kavlas ut.
3. Kavla ut hälften av degen på mjölat bakbord till en rund platta. Klä en pajform 26 cm i diameter med degen och låt den gå lite över kanten.
4. Rör om i äppel- och sockerblandningen och häll i pajformen. Lägg några klickar smör på äpplena.
5. Kavla ett lock av den återstående degen och lägg ovanpå. Kläm ihop degkanterna och skär bort ev överflödig deg. Snitta några lufthål i locket. Pensla degen med uppvispat ägg.
6. Grädda pajen i nedre delen av ugnen 35-45 min. Servera pajen ljummen med vaniljglass eller vaniljsås.

Recept från Allt om Mat