Älg är magert kött men biffarna går naturligtvis att göra på vanlig köttfärs. Älgfärsbiffarna blir godast om de steks i en grillpanna om man inte har en riktig träkolsgrill förstås.

För 4 person(er)

Ingredienser

Potatis:

400 g potatis
0,5 msk rapsolja
1 msk gourmetsalt
1 msk ströbröd

Lingon:

75 g lingon frysta
2 msk råsocker
2 msk pepparrot färsk och riven

Sås:

2 schalottenlökar finhackade
0,5 dl balsamvinäger
1,5 dl vatten
1 msk viltfond
2 msk strösocker
1 krm timjan
3 persiljestjälkar
1 tsk Maizena majsstärkelse
1 tsk smör

Färsbiffar:

400 g älgfärs
2 schalottenlökar finhackade
3 msk matlagningsgrädde
2 msk vatten
1 msk potatismjöl
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk rapsolja

Älgfärsbiffar med klyftpotatis och pepparrotslingon – gör så här:

  1. Potatis: Sätt ugnen på 200°. Skala och skär potatisen i klyftor. Häll olja i en ugnssäker form med beläggning som inte kräver så mycket fett. Lägg ner klyftorna och blanda väl med oljan. Strö på salt och ströbröd. Stek dem mitt i ugnen 30-40 min tills de får färg.
  2. Lingon: Mosa lingonen tillsammans med socker. Smaksätt med riven pepparrot.
  3. Sås: Blanda finhackad schalottenlök, vinäger, vatten, viltfond, socker, timjan och persilja i en kastrull och koka utan lock ca 5 min. Sila såsen och vispa ner majsstärkelse utrört i lite kallt vatten. Låt koka så att såsen tjocknar. Blanda ner smör strax före servering.
  4. Älgfärsbiffar: Blanda färsen med finhackad lök, grädde, vatten, potatismjöl, salt och peppar. Forma jämnstora biffar. Pensla dem med olja och stek dem i en grillpanna 2-3 min på varje sida.

Servera älgfärsbiffarna direkt med klyftpotatis, sås och pepparrotslingon.