Ajvar på grillad paprika och aubergine med surdegsbröd

Matig macka som fungerar både som en lätt lunch tillsammans med en grönsallad och några skivor parmaskinka och som tillbehör till grillbuffén.

15 min + 45 min på grillen + 10 min för paprikorna att vila

Ajvar på grillad paprika och aubergine med surdegsbröd

Gör så här:

1. Lägg en aubergine på grillen tillsammans med paprikorna. Grilla aubergine och paprika direkt tills de är mjuka och svarta, beräkna ca 45 min. Vänd dem flera gånger under tiden.

2. Lägg paprikan i en bunke och täck med plastfolie. Låt stå ca 10 min. Dra bort det svarta skalet och ta bort kärnorna. Skär paprikan i strimlor. Halvera auberginen och gröp ut innanmätet. 

3. Mixa hälften av paprikan med aubergineinkråm, skalad vitlök, vinäger och 1 msk olja. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. 

4. Halvera 1 aubergine och skär i 1/2 cm tjocka skivor. Ringla över 1 msk olja och strö på 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. 

5. Grilla aubergineskivor och bröd ca 2 min på varje sida.

6. Ta brödet från grillen och lägg på ett tjockt lager ajvar. Toppa med de sparade paprikastrimlorna och grillade -aubergineskivor samt hackad persilja.

Recept från