Äggterrin

Bacon och matjessill är en god och oväntad kombination. Börja i god tid eftersom terrinen behöver stå kallt ett dygn.

1. Lägg äggen i kallt vatten i en kastrull. Låt koka upp och sjud sedan 6 min. Spola äggen med kallt vatten. Skala och grovhacka dem. Skala potatisen och skär den i bitar.
2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Blanda färskost och gräddfil. Krydda med salt och peppar. Skala och finhacka löken. Blanda ner lök, dill och gräslök i ostsmeten.
3. Ta upp och smält gelatinbladen i en kastrull. Rör ner gelatinet i ostsmeten. Vänd försiktigt ner ägg och potatis. Fördela smeten i en avlång form, 1 liter, klädd invändigt med plastfolie. Ställ i kylskåpet 1 dygn.
4. Låt matjessillen rinna av, torka med hushållspapper och skär den i ca 1 cm breda bitar. Finstrimla baconet och knaperstek det. Låt det rinna av på hushållspapper. Skala och skär löken i ringar.
5. Skär terrinen i bitar och lägg en bit sill på varje bit. Strö på baconsmulor. Garnera med lökringar och dill.

Recept från