Äggstanning med krämig spetskål

Recept på äggstanning med krämig spetskål. Äggstanningen blir extra fin när man kokar upp gräddmjölken och sedan kyler ner den. Passar mycket bra som bufférätt, 6-8 personer på buffé.

För 4 personer

Ingredienser

3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
6 ägg
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Kål:

400 g spetskål
1 msk + 1 msk smör
1 dl vispgrädde
2 msk crème fraiche
0,5 tsk + 0,5 tsk salt
1 krm + 1 krm svartpeppar nymald
150 g gula körsbärstomater
1 msk Maizena majsstärkesle
200 g shiitakesvamp eller champinjoner

Garnering:

körvel

20 minuter + 30 minuter i ugn

Gör så här:

  1. Koka upp mjölk och grädde och låt svalna. Sätt ugnen på 125°. Vispa ihop äggen och tillsätt gräddmjölken. Krydda med salt och peppar.
  2. Häll smeten i en smord ugnssäker form eller stekpanna. Grädda mitt i ugnen ca 30 min, tills smeten precis har stannat.
  3. Ansa och skär spetskålen i bitar. Fräs i 1 msk smör ca 2 min. Rör ner grädde och crème fraiche och krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Halvera tomaterna och vänd ner i kålen. Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten och rör ner. 
  4. Ansa svampen, fräs den i 1 msk smör tills den fått fin färg, 2–3 min. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
  5. Toppa äggstanningen med kål och nystekt svamp. Garnera med körvel.

 

Fler recept med: Ägg och mejeri, Övrigt, Påsk