Abborrfilé med tomater, bönor och örter

Nyfångad abborre är läcker sommar­mat. Filea fisken noga så slipper du ben.

30 min

1. Filea abborre: Öppna buken genom att sticka in kniven strax ovanför de röda fenorna. Skär i skinnet ner mot analöppningen. På så vis är inälvorna hela och kan ligga kvar i fisken medan man skär ut filéerna.
2. Skär ut filéerna: Börja strax bakom gälarna. Skär genom skinnet och lossa köttet längs rygg­raden. Skär med små snitt från huvudet och bakåt. Vinkla kniven mot revbenen och snedda ner mot buken. Skär av filén vid stjärten.
3. Skär filéerna skinnfria. Börja med att lossa köttet från stjärten. Håll ett fast tag i skinnet och för kniven framåt, lätt vinklad, mot skärbrädan. Putsa bort eventuella hinnor och små ben.
4. Byxa abborren genom att göra ett snitt på båda sidor om benen som sitter i fiskköttet. Det kallas att byxa för att filén ser ut som ett par byxor när man är klar. Salta och peppra filéerna. Vänd dem i grovt rågmjöl. Stek i smör 2–3 min på var sida.
Tillbehör: Halvera tomaterna och fräs dem hastigt tillsammans med bönor i 2 msk smör. Salta och strö över 1/2 dl dill och 1/2 dl gräslök. Blanda resterande dill och gräslök med gräddfil. Servera abborren med tomatsallad, gräddfil, potatis och citron.

Recept från