I annonssamarbete med BONG TOUCH OF TASTE

Fiskgratäng med lax, potatis och parmesan

En god fiskgratäng kan lagas på det mesta och är perfekt när kylen är full med rester. I vår laxgratäng har vi lagt med parmesan, soltorkade tomater och kronärtskockshjärta – med fiskfond blir smaken ännu djupare och passar lika bra till vardags som till fest!

För 4

Ingredienser

4 bitar lax ca 150 g
4 st kronärtskockshjärtan inlagda
4 bitar tomater soltorkade

POTATISMOS

800 g potatis mjölig
2 st äggulor
1 dl rapsolja

SÅS

4 dl crème fraiche
2 msk Bong Touch of Taste Fiskfond
1,5 dl parmesan riven

TILL SERVERING

1 st citron klyftad
färsk basilika till garnering
salt och peppar

50 min

Recept: Fiskgratäng med lax, potatis och parmesan

 

POTATISMOS

  1. Skala och dela potatisen i bitar. Koka potatisen klar i saltat vatten.
  2. Låt potatisen rinna av och mosa den med en elvisp. Tillsätt äggulor och därefter olja i en tunn stråle.
  3. Smaka av med salt och peppar.

SÅS

  1. Vispa ihop crème fraiche, fond och parmesan.
  2. Smaka av med salt och peppar.

FISKGRATÄNG

  1. Lägg laxbitarna i en ugnssäker form och tillaga dem i ugnen i cirka 15 minuter i 175 grader. Häll av eventuell vätska som laxen avgett i formen.
  2. Klicka eller spritsa potatismoset längs kanterna i formen.
  3. Fördela kronärtshjärtan och soltorkade tomater över laxen.
  4. Häll såsen över laxen, kronärtskockshjärtana och de soltorkade tomaterna (inte över potatismoset).
  5. Gratinera i ugn i cirka 10 minuter i 225 grader, tills laxen är klar och gratängen fått fin färg.
  6. Garnera med basilikablad och servera gratängen tillsammans med citronklyftor.