2-dagars rågbröd

Du kan även grädda bröden i en gjutjärnsgryta. Sätt in grytan i kall ugn. När ugnen är varm stjälps degen ner. Sätt på lock, följ därefter receptet. Ta av locket efter 30 min och grädda ytterligare 10 min.

1. Dag 1: Blanda samman ingredienserna till deg 1 i en bunke. Täck med plastfolie och låt stå 12 timmar i rumstemperatur.
2. Tillsätt vatten och rågmjöl. Täck med plastfolie.
3. Blanda samtidigt rågkross och lin- och solrosfrö i en annan bunke. Häll över vattnet, rör om och täck med plastfolie. Låt surdegen och skållningen stå i 12 timmar.
4. Dag 2: Blanda skållningen med surdegen i en stor bunke eller hushållsassistent. Tillsätt vatten, havssalt, vetemjöl och rågmjöl.
5. Knåda degen på lägsta hastighet i 10 min. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 min.
6. Häll degen i en inoljad plastlåda eller bunke. Låt jäsa 2 timmar under bakduk. Stöt samman degen efter halva tiden.
7. Sätt ugnen på 250° varmluft. Dela degen, forma till två runda bröd och låt jäsa 30 min under bakduk.
8. Grädda bröden 5 min i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 200°. Grädda ytterligare 25 min tills bröden har 98° innertemperatur.

Recept från