Recept för vecka 3 med GI

 

  • VECKA 3
  •  
  • Dag 15 – måndag
  •  
  • Lunch: rester från dagen före
  • Middag: Falukorv med grönsaksstrimlor och bönor

  • 4 portioner
  • 2 morötter
  • 1 gurka
  • 1/4 färskt rödkålshuvud
  • 1 burk konserverade vita små bönor
  • 1 msk stark senap
  • 1 msk olivolja
  • Salt och svartpeppar
  • 2 tsk smör
  • 4 korvar med hög kötthalt, 
  • 80 procent
  •  
  • 1 Skala morötterna. Hyvla strimlor av morötterna och gurka med en potatisskalare och lägg i en skål. Strimla rödkål och blanda ner i grönsakerna. 
  • 2 Skölj bönorna och lägg i en skål. Blanda ner senap, olja, salt och 
  • peppar. Häll bönorna över salladen. 
  • 3 Hetta upp en stekpanna med smör och bryn korven runtom. Servera med salladen och en klick senap.
  •  
  •  
  • Dag 16 – tisdag
  •  
  • Lunch: Bulgursallad med rökt lax och senapssås

  • 4 portioner
  • 6 dl kokt bulgur
  • 4 dl strimlad isbergssallad
  • 2 msk hackad färsk dill
  • 2 msk olivolja
  • Saften av 1/2 citron
  • Salt och svartpeppar
  • 1/2 rödlök, strimlad
  • 3 tomater, skivade
  • 1/2 ask sockerärtor, skivade
  • 2 mogna avokado, skivade
  • 200 g rökt lax, skivad
  • Senapssås:
  • 2 msk stark senap
  • 2 msk grädde
  • 2 msk majonnäs
  •  
  • 1 Gör först såsen. Blanda bulgur med sallad, dill, olja och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. 
  • 2 Lägg upp blandningen på ett fat och toppa med skivad rödlök, tomater, sockerärtor, avokado och rökt lax. 
  •  
  • Middag: Lövbiff med kapris och rödbetor

  • 4 portioner
  • 400 g lövbiff
  • 2 msk senap
  • 1 dl hackade inlagda rödbetor
  • 2 msk kapris
  • 1 msk smör
  • 1/2 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • 1 msk kalvfond
  • 1 dl syltlökar
  •  
  • 1 Lägg köttet på en skärbräda. Bred senap över och fördela rödbetor och kapris på varje skiva. Rulla ihop och fäst med en tandpetare. Salta och peppra köttet. 
  • 2 Hetta upp en stekpanna med smör och bryn ruladerna runt om i några minuter. Häll på vatten, grädde och fond och koka i 5 minuter. 
  • 3 Tillsätt syltlök och servera med en grönsallad.
  •  
  •  
  • Dag 17 – onsdag
  •  
  • Lunch: Tonfisk med kesosallad

  • 4 portioner
  • 3 morötter
  • 1 tsk olivolja
  • 1 burk naturell keso à 250 g
  • 4 st peperoni
  • 1/2 kruka hackad färsk koriander
  • Salt och svartpeppar
  • 1 kruka grönsallad
  • 2 burkar naturell tonfisk i vatten eller olja
  •  
  • 1 Skala morötterna och riv fint. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn morötterna i någon minut. Låt svalna. 
  • 2 Finhacka peperonin och blanda keso, morötter, peperoni, koriander, salt och peppar. 
  • 3 Fördela sallad på tall-rikar och toppa med kesoröran och tonfisk.
  •  
  • Middag: Squashbiffar med pinjenötter 

  • 10 portioner 
  • 6 vitlöksklyftor
  • 2 msk finhackad röd chili
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk torkad oregano
  • 1/2 dl rödvinsvinäger
  • 1/2 dl rapsolja
  • Salt och svartpeppar
  • 1 kg utskuren biff
  • Träspett
  •  
  • 1 Gör först marinaden: Skala och pressa vitlöksklyftorna och lägg i en skål. 
  • 2 Tillsätt chili, spiskummin, oregano, vinäger, olja, salt och peppar och blanda om. 
  • 3 Skär köttet i två centimeter stora tärningar och lägg bitarna i marinaden. Låt köttet marineras i minst 5 timmar, gärna ett dygn.
  • 4 Trä upp köttet på träspett som har legat i blöt i 30 minuter. Grilla spetten 3–5 minuter per sida. 
  • 5 Pensla med resterande marinad under grillningen.
  •  
  • Myntayoghurt:
  • 10 portioner
  • 5 dl turkisk yoghurt
  • 1 dl hackad färsk mynta
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk honung
  • Salt och svartpeppar
  •  
  • 1 Blanda yoghurt och mynta. Finhacka vitlök och blanda ner i yoghurten. 
  • 2 Smaka av med honung, salt och peppar. 
  •  
  •  
  • Dag 18 – torsdag
  •  
  • Lunch: Linssoppa med rökt sidfläsk

  • 4 portioner
  • 2 dl gröna linser
  • 200 g rökt sidfläsk
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 3 selleristjälkar
  • Olivolja
  • 1 1/2 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 lagerblad
  • Salt och svartpeppar
  • 2 tomater
  • 1/2 dl hackad färsk persilja
  •  
  • 1 Skölj och blötlägg linserna i 4 timmar eller över natten. Häll av vattnet. Skär sidfläsket i centimeterstora tärningar. Skala och finhacka lök, vitlök och morötter. Finhacka sellerin. 
  • 2 Hetta upp en stekpanna med olja och bryn fläsk, lök och grönsaker i några minuter. Tillsätt vatten, linser, buljongtärningar och lagerblad. 
  • 3 Låt koka i 20 minuter eller tills linserna är mjuka. Smaka av med salt och peppar. 
  • 4 Hacka tomaterna och lägg ner i soppan. Strö på persilja och servera.
  •  
  • Middag: Magnifik lammgryta 

  • 4 portioner
  • 600 g benfri lammstek 
  • Salt och svartpeppar
  • 200 g lammkorv
  • 150 g bogfläsk
  • 5 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • Smör
  • 1 dl blandade torkade plommon och aprikoser
  • 1/2 msk torkad rosmarin
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 dl rödvin
  • 3 dl vatten
  •  
  • 1 Skär köttet i grytbitar. Strö på salt och peppar. 
  • 2 Skär korven i mindre bitar och strimla fläsket. Skala och hacka lök och vitlök fint. 
  • 3 Hetta upp en stor gryta med smör och bryn kött, korv, lök och vitlök i några minuter. Tillsätt torkad frukt, rosmarin, kalvfond, rödvin och vatten.
  • 4 Låt koka på svag värme i 1 till 1 1/2 timme. Servera med råris eller bulgur.
  •  
  • Dag 19 – fredag
  •  
  • Lunch: rester från dagen före
  •  
  • Middag: Oxfilé med rödbetsquinoa 

  • 4 portioner
  • 4 bitar oxfilé eller 
  • entrecote à 150 g
  • 4 färska rödbetor
  • 2 dl vit quinoa
  • 1 squash
  • 2 tsk olivolja
  • Salt och svartpeppar
  • 1/2 dl färsk basilika
  • 50 g blandad sallad
  • 1 msk smör
  • 25 g pinjenötter
  • Några persiljekvistar som dekoration
  •  
  • 1 Ta ut oxfilén från kylen så att den bli rumstempererad. Koka först rödbetorna med skal i lättsaltat vatten i cirka 20 minuter eller tills de är mjuka. Häll av vattnet och dra av skalet. 
  • 2 Skiva rödbetorna och lägg i en skål. Koka quinoan enligt anvisningen på paketet och blanda med rödbetorna. Skriva squash i halv-centimeter tjocka skivor. 
  • 3 Hetta upp en stekpanna och stek skivorna runt om i några minuter. Blanda ner i quinoasalladen tillsammans med basilika. Fördela sallad på tallrikar och lägg över quinoasalladen. 
  • 4 Hetta upp en stekpanna med smör. Bryn oxfilén på bägge sidor. Strö på salt och peppar. Lägg köttet på salladen och strö över rostade pinjenötter. Dekorera med en persiljekvist.
  •  
  •  
  • Dag 20 – lördag
  •  
  • Lunch: Snabba fläskfilégrytan 

  • 4 portioner
  • 600 g fläskfilé 
  • Smör 
  • Salt och peppar
  • 4 schalottenlökar
  • 3 små vitlöksklyftor 
  • 200 g soltorkade 
  • tomater 
  • 3 dl grädde 
  • 1 broccolistånd 
  •  
  • 1 Skiva fläskfilén och stek den i smör. Salta och peppra. Finhacka vitlök och strimla lök och soltorkade tomater. Tillsätt vitlök och lök och låt bryna i någon minut. 
  • 2 Häll i grädden och tomaterna och låt koka ihop i cirka 10 minuter. Tillsätt broccolibuketter och låt koka ytterligare i 2 minuter. 
  • 3 Servera med en tomat och grönsallad.
  •  
  •  
  • Middag: Thailändsk räk- och fiskgryta

  • 4 portioner
  • 2 morötter
  • 2 salladslökar eller en bit purjolök
  • 1 citrongräs
  • 2 msk färsk 
  • ingefära
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk solrosolja
  • 1 burk kokosmjölk
  • 5 dl fiskbuljong
  • 300 g laxfilé
  • Saften av 1 lime
  • 100 g sockerärtor
  • 200 g skalade 
  • räkor
  • Salt och vitpeppar
  •  
  • 1 Skala och strimla moroten och löken. Ta bort den träiga delen av citrongräset och finhacka resten. Riv ingefära 
  • och vitlök. 
  • 2 Hetta upp en gryta med lite solrosolja och fräs grönsakerna tillsammans med citrongräs, inge-fära och vitlök i någon minut. Häll på kokosmjölk och buljong. 
  • 3 Skär laxen i små kuber och tillsätt i grytan tillsammans med pressad lime. Låt sjuda i 5 minuter. Lägg i räkor och sockerärtor och smaka av med salt och peppar. 
  • 4 Servera som en soppa eller som en gryta tillsammans med basmatiris eller råris.
  •  
  • Dag 21  – söndag
  •  
  • Lunch: rester från dagen före
  •  
  • Middag: Kyckling-biffar med fetaost och tomat

  • 4 portioner
  • 3–4 kycklingfiléer, cirka 500 g
  • 100 g bacon
  • 3 st schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 200 g fetaost
  • 1/2 kruka färsk basilika
  • 4 soltorkade tomater
  • 2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • Pestogrönsaker:
  • 1 aubergine
  • 1 squash
  • 1 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd paprika
  • 1 msk olivolja
  • Salt och svartpeppar
  • 4 msk grön eller röd pesto
  •  
  • 1 Lägg ner kycklingfiléerna i en mixer och kör till en färs. Skär bacon i strimlor. Skala och finhacka lök och vitlök. 
  • 2 Hetta upp en stekpanna med smör och bryn lök, vitlök och bacon i några minuter. Låt svalna. 
  • 3 Smula fetaosten i en skål. Finhacka basilika och soltorkade tomater. Blanda fetaost, färs, lök, vitlök, bacon och basilika i en skål. 
  • 4 Forma till biffar och stek biffarna i smör tills de är genomstekta. Skiva grönsakerna i mindre bitar. 
  • 5 Skala och hacka lök och vitlök. 
  • 6 Hetta upp en stekpanna med olja och bryn grönsakerna och löken i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner pesto och servera med biffarna.