Recept för vecka 2

MÅNDAG

Rester från dagen innan till lunch.

GI-lasagne

  •  4 portioner

1–2 auberginer
1 tsk salt
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
500 g köttfärs
1 burk krossade tomater
1 lagerblad
1 tsk torkad basilika
1 tsk oregano
Salt och svartpeppar
Smör till formen
1 1/2 dl grädde
150 g mozzarella
1 Sätt ugnen på 225 grader. Skiva squashen på längden. Lägg upp på en handduk och strö lite salt för att dra ut onödig vätska. Hacka lök och vitlök och fräs i olivolja i en stekpanna i någon minut. Lägg upp på ett fat.
2 Häll lite mera olivolja i samma panna och bryn köttfärsen tills den är genomstekt. Tillsätt den stekta löken, krossade tomater, lagerblad och örterna. Smaka av med salt och peppar. Låt koka i cirka 10 minuter.
3 Smörj en ugnsfast form med smör och lägg ett lager med squashskivor på botten. Lägg på köttfärssås och ytterligare ett lager med squash. Lägg sedan på köttfärssås igen och toppa med sista lagret squash. Häll på grädden.
4 Riv mozzarella och strö på gratängen och gratinera i ugnen cirka 20 minuter eller tills den har fått färg.

 

TISDAG

Klassisk Cobb’s sallad

  • 4 portioner

200 g finstrimlad blandad sallad
1 ask cocktailtomater
2 avokado
3 hårdkokta ägg
6 skivor bacon
1/2 grillad kyckling
100 g roquefortost
2 msk hackad gräslök
15 svarta oliver
salt och svartpeppar
Dressing:
1/2 dl vatten
1/2 dl rödvinsvinäger
1 krm strösocker
3/4 tsk worcestersås
1/4 tsk senapspulver eller
2 tsk dijonsenap
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
1 dl rapsolja
Salt och svartpeppar
1 Vispa ihop alla ingredienser till dressingen utom oljorna som vispas i sist. Blanda lite av dressingen med salladssorterna i en skål. Dela tomaterna, skär avokadon i mindre bitar. Hacka äggen.
2 Blanda ner allt i salladen. Stek bacon knaprigt och skär i små bitar. Skär kycklingen i bitar. Och fördela bacon och kyckling över salladen. Smula ost över och toppa med gräslök och oliver. Strö över lite salt och peppar. Servera med dressingen.

Squashsoppa

  • 4 portioner

2 squash
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar
1 msk hackad färsk
rosmarin
8 dl vatten
1 1/2 hönsbuljongtärning
2 msk smör
2 dl riven västerbottenssost
1 Skär squashen i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.
2 Hetta upp en kastrull med olja och bryn squash, lök och vitlök i några minuter. Tillsätt salt, peppar och rosmarin. Häll på vatten och smula ner buljongtärning. Koka under lock i cirka 15 minuter.
3 Häll soppan i en matberedare eller använd en stavmixer och mixa den slät. Häll tillbaka soppan i kastrullen och låt koka upp. Tillsätt mer vatten vid behov. Lägg i smör och smaka av med salt och peppar.
4 Häll upp soppan i tallrikar och toppa med västerbottenost och en rosmarinkvist.

 

ONSDAG

Färsfyllda paprikor

  • 4 portioner

4 avlånga röda paprikor
1 gul lök
1–2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
500 g lammfärs
1 1/2 msk malen spiskummin
1 msk torkad basilika
2 msk ajvar relish (paprikapasta)
salt och svartpeppar
1 1/2 dl riven stark ost
Grekisk yoghurt och sallad
1 Sätt ugnen på 200 grader. Dela paprikorna på längden och kärna ur dem. Lägg på en ugnsplåt.
2 Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med olivolja och bryn lammfärsen i 5 minuter.
3 Tillsätt lök, vitlök, spiskummin och basilika och stek ytterligare några minuter.
4 Blanda i ajvar relish och smaka av med salt och peppar.
5 Fördela färsblandningen i paprikahalvorna och strö över osten. Gratinera i 15 minuter.
6 Toppa paprikorna med yoghurt och servera med en god sallad.

Ugnsbakad fisk med skaldjur

  • 4 portioner

4 stora fiskfiléer á 150 g
Salt och vitpeppar
1 paket frysta crabsticks
1 dl skalade räkor
1/2 dl hackad färsk dill
2 dl riven lagrad ost
1 citron
1 stånd broccoli
Grönsallad
1 Sätt ugnen på 175 grader. Dela fiskfiléena i två bitar och strö på salt och vitpeppar. Lägg 4 fiskbitar på en ugnsfast form.
2 Blanda crabsticks, räkor, dill och 1 dl av osten i en skål och fördela blandningen på fiskbitarna. Pressa en halv citron över.
3 Lägg på de resterande fiskbitarna över skaldjuren och toppa med lite riven ost. Sätt in i ugnen i cirka 20 minuter.
4 Skär broccoli i små buketter och marinera med olivolja och pressad citronsaft i 10 minuter. Strö på salt och lite peppar. Servera fisken med grönsallad, broccoli, citronskivor, dill och en klick majonnäs.

 

TORSDAG

Rotfruktssoppa

  •  4 portioner

2 palsternackor
2 morötter
2 svartrötter
2 gulbetor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 msk spiskummin
1 tsk cayennepeppar
2 tsk torkad basilika
2 lagerblad
1 msk tomatpuré
1 liter hönsbuljong eller
grönsaksbuljong
1 burk kikärtor
1 Skala och riv alla grönsaker grovt. Hetta upp en gryta och bryn grönsakerna i lite olja. Tillsätt kryddor och häll på buljong.
2 Låt koka i 20 minuter. Lägg i en burk kikärtor och smaka av med salt och peppar. Servera gärna med bröd.

Lax- och päronsallad med fänkål

  • 4 portioner

250 g frysta sojabönor i skidor
500 g laxfilé
Salt och vitpeppar
1/2 citron
1 msk olivolja
300 g blandade salladsblad
2 päron
1/2 dl strimlad purjolök
Fänkålsremoulad:
1 fänkålsstånd
1 dl pickles
1 avokado
1 dl majonnäs
1 tsk riven pepparrot
1 tsk citronsaft
1 msk hackad färsk dill
Salt och vitpeppar
Garnering:
Granatäppelkärnor och dillkvistar
1 Gör remouladen genom att först skära fänkålen i skivor. Koka upp vatten och koka fänkålen mjuk, det tar cirka 10 minuter.
2 Lägg fänkålen i en matberedare tillsammans med pickelsen och mixa i någon minut. Lägg över blandningen i en skål. Mosa en avokado och blanda ner i fänkålsblandningen.
3 Tillsätt majonnäs, pepparrot, citronsaft och dill. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i sojabönorna. Låt koka i en minut. Häll av vattnet och tryck ut bönorna från skidan.
4 Skär laxfilén i kuber. Strö på salt och peppar. Pressa citronsaft över. Hetta upp en stekpanna och bryn laxbitarna i oljan runt om i cirka 5 minuter.
5 Fördela salladsbladen på tallrikarna och lägg kokta sojabönor över. Skär päronen i skivor och lägg på salladen. Fördela laxen och purjolöken över.
6 Lägg en klick fänkålsremoulad på varje sallad. Garnera med granatäppelkärnor och en dillkvist.

 

FREDAG

Chicken nuggets med citron

  • 4 portioner

4 kycklingfiléer á 150 g
Salt och vitpeppar
1 ägg
1 dl sesamfrön
1–2 msk smör
1 citron
Tillbehör:
Grönsaksstavar och gräddfil
1 Skär kycklingen i lagom stora bitar och strö på salt och vitpeppar. Doppa kycklingbitarna i en tallrik med uppvispat ägg och vänd sedan kycklingen i sesamfrön.
2 Stek kycklingbitarna i smör på medelvärme cirka 5 minuter per sida. Dela citronen och pressa citron över kycklingbitarna.
3 Servera med grönsaksstavar och eventuellt gräddfil.

Lammkorv med avokadosallad

  • 4 portioner

3 mogna avokado
1 ask cocktailtomater
1 msk olivolja
Salt och svartpeppar
Färsk timjan
4–6 lammkorv med hög köttmängd
1 msk smör
1 paket halloumiost
1 Dela avokado och ta bort kärnan. Gröp ur köttet och skär i tärningar. Skär tomaterna och blanda med avokado, olivolja och färsk hackad timjan. Smaka av med salt och peppar.
2 Stek korven runt om i lite olja eller smör. Skiva och stek halloumi på bägge sidor tills den får en fin färg.
3 Lägg upp korv och ost på en tallrik och servera med avokadosalladen.

 

LÖRDAG

Rester från dagen innan till lunch.

Vegotårta

  • 12 portioner

6 rödkålsblad
9 skivor landgångsbröd, fullkorn
Fyllning 1:
2 avokador
1 äpple
1/2 purjolök
15 gröna oliver utan kärna
1 dl kesella
2 msk mango chutney
Salt och svartpeppar
Fyllning 2:
1 paket fetaost, 200 g
1/2 dl crème fraîche
1 rödlök
15 svarta oliver utan kärna
1 röd paprika
Salt och svartpeppar
1/2 paket smörgåskrasse
Garnering:
1 paket philadelphiaost, 200 g
1 paket alfalfagroddar, cirka 50 g
1 näve mâchesallad
6 rädisor
1 avokado
1 morot
Sugarsnaps eller sockerärter
1 granatäpple
1/2 paket smörgåskrasse
1 Fördela rödkålsblad på ett stort fat. Skär bort kanterna på brödet och lägg tre skivor på rad på fatet.
2 Gör fyllning 1: Skär avokado och äpple i tärningar. Strimla purjolök och hacka de gröna oliverna. Blanda allt i en skål tillsammans med kesella och mango chutney. Smaka av med salt och peppar.
3 Bred röran på brödet. Lägg på ytterligare tre skivor bröd men på andra hållet, det vill säga tvärs över de undre skivorna.
4 Gör fyllning 2: Smula ner fetaost i en skål och blanda med crème fraiche. Skala och hacka rödlöken. Finhacka de svarta oliverna och röd paprika.
5 Blanda ner rödlök, svarta oliver och paprika i röran och smaka av med salt och peppar. Bred röran på brödet och klipp krasse över så att det täcker hela tårtan.
6 Lägg på ytterligare tre skivor bröd. Bred philadelphiaost över hela tårtan så att den täcker brödet. Lägg groddar på kanten runt om. Fördela sallad i varje hörn. Skär snitt i en rädisa och placera i mitten av tårtan.
7 Skala och skär avokadon i skivor, skala och hyvla moroten med en
potatisskalare. Strimla sockerärter och finhacka rädisorna. Dela granatäpplet och skrapa ur kärnorna.
8 Garnera sedan tårtan med avokadoskivor, hyvlade morötter, rädisor, granatäppelkärnor och sockerärter. Fördela krasse över.

 

SÖNDAG

Linssoppa med fetaost

  • 4 portioner

2 små sötpotatisar
2 morötter
1 vitlöksklyfta
1/2 rödlök
2 msk olivolja
2 tsk spiskummin
1/2 tsk paprikakrydda
1 krm chilipulver (kan uteslutas)
1 grönsaksbuljongtärning
7 dl vatten
Några kvistar färsk timjan
3 dl röda linser
Salt och peppar efter smak
Dekoration:
Tärnad fetaost och färsk timjan
1 Skala och skiva sötpotatis, morötter, vitlök och lök. Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs grönsakerna i någon minut. Tillsätt kryddor och smula ner en buljongtärning.
2 Slå på vattnet och lägg i timjankvistarna. Låt koka i 20 minuter.
3 Mixa soppan och häll tillbaka den i kastrullen. Lägg i linserna och låt koka i ytterligare 15 minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer kryddor.
4 Servera soppan med tärnad fetaost och färsk timjan.

Lammfärsbiffar med oliver

Variera din vardagsmat och välj lammkött ibland. Köttet är både mer näringsrikt och smakar ljuvligt i biffar. Jag köper ofta mitt kött i persiska specialaffärer där lamm är en specialitet. Där hittar man också många roliga kryddblandningar som är väldigt goda.

  • 4 portioner

2 vitlöksklyftor
500 g lammfärs
3/4 dl grädde
2 tsk oregano
Salt och svartpeppar
6 stora gröna oliver
1 msk smör
1 1/2 dl grädde
1 msk kalvfond
1 Finhacka vitlöken. Blanda lammfärs, grädde, oregano och vitlök i en bunke. Smaka av med salt och peppar.
2 Forma färsen med blöta händer till fyra biffar. Dela oliverna och tryck ner i biffarna.
3 Hetta upp en stekpanna med smör och bryn biffarna på medelvärme i cirka 4 minuter per sida.
4 Häll på grädde och fond och låt koka ihop några minuter.
5 Servera med en sallad eller varma grönsaker.


Hälsokokboken

Flera av recepten kommer från Ulrika Davidssons nya hälsobibel Hälsokokboken (ICA bokförlag).