Recept för vecka 2 med GI

Vecka 2

Dag 8 – måndag 

Lunch: Bönsallad med halloumi

 4 portioner

  • 2 burkar cannelonibönor à 400 g
  • 4 msk grön pesto
  • 1/2 dl hackad färsk 
  • persilja
  • Salt och svartpeppar
  • 1 ask gula pärltomater
  • 1 ask röda pärltomater
  • 1 finhackad rödlök
  • 1 påse rucolasallad, 70 g
  • 1 paket halloumiost, 250 g
  • 1 msk olivolja
  • 1 persiljekvist som dekoration
  •  
  •  
  • 1 Häll av bönorna och skölj ordentligt. Blanda bönor, pesto och persilja i en skål. Smaka av med salt och peppar. 
  • 2 Skölj tomaterna och blanda ner i skålen tillsammans med hackad rödlök. Lägg upp rucola på ett uppläggningsfat och toppa med bönblandningen. Skiva osten i en halv centimeter tjocka skivor. 
  • 3 Hetta upp en stekpanna med olja och stek osten på bägge sidorna i några minuter. Lägg osten på salladen och dekorera med en persiljekvist.
  •  
  •  
  • Middag: Kyckling med gräddkokt brysselkål

  •  4 portioner
  • 3–4 kycklingfiléer
  • 4 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 1 knippe färsk 
  • brysselkål
  • 1 tsk curry
  • 1 msk kycklingfond
  • 1/2 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • 1 paket bacon
  • 3 msk pinjenötter
  •  
  • 1 Skiva kycklingfiléerna. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn bryssel- kålen runt om. Tillsätt curry, fond, vatten och grädde. Låt koka ihop under några minuter. 
  • 2 Skiva bacon fint och bryn runt om i en stekpanna med smör. Lägg i pinjenötter och blanda om med bacon. 
  • 3 Häll bacon och pinjenötter över kycklinggrytan och servera.
  •  
  •  
  • Dag 9 – tisdag
  •  
  • Lunch: Quinoasallad med apelsin 

  • 4 portioner
  • 3 dl vit quinoa
  • 1/2 litet savoykålshuvud
  • 1/2 broccolihuvud
  • 1/2 rödlök
  • 2 msk smör
  • 6 apelsiner
  • 1 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • Salt och svartpeppar
  • Äppeltsatsiki:
  • 1 rött äpple
  • 1/2 dl crème fraiche
  • 1 msk majonnäs
  • Salt och vitpeppar
  •  
  • 1 Gör först tsatsiki genom att blanda alla ingredienser. Ställ kallt. Koka quinoa i lättsaltat vatten i 13 minuter. Häll av vattnet. 
  • 2 Strimla kålen och bryt broccoli i små buketter. Skala och finhacka lök. 
  • 3 Hetta upp en stekpanna med smör. Bryn lök, broccoli och savoykål i några minuter. Strö på lite salt och peppar. Blanda ner quinoa och lägg upp på ett serveringsfat.  
  • 4 Filéa apelsinerna genom att skära av skalet med en vass kniv. Lägg apelsinen i handen och skär försiktigt ut filéer med 
  • en vass kniv. 
  • 5 Blanda ner apelsinfiléerna i quinoasalladen och pressa den resterande apelsin-
  • saften över och blanda om ordentligt. 
  • 6 Smaka av med salt och peppar. Servera med en klick äppeltsatsiki.
  •  
  • Middag: Godaste spagettin med balsamicotomater

  • 4 portioner
  • 8 dl kokt quinoapasta med persilja (cirka 250 g före kokning)
  • 1/2 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 ask ekologiska körsbärstomater
  • 1 dl balsamvinäger
  • Salt och svartpeppar
  • 1 kruka färsk basilika
  •  
  • 1 Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Skiva rödlöken tunt och finhacka vitlöken. 
  • 2 Hetta upp en stekpanna med olivolja i och lägg i rödlök, vitlök och tomater. Stek i någon minut, häll sedan på balsamvinäger och låt steka i 5 minuter.
  • 3 Fördela pasta på tallrikar och häll över tomatblandningen. Strö på hackad, färsk basilika, salt och svartpeppar. 
  • 4 Servera med en klick ärtpesto.
  •  
  • Dag 10 – onsdag
  •  
  • Lunch: rester från dagen före
  •  
  • Middag: Lax med salviapesto 

  • 4 portioner
  • 600 g laxfilé
  • Salt och svartpeppar
  • Salviapesto:
  • 1 kruka färsk salvia
  • 1 dl pumpafrön
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 1/2 dl riven färsk parmesan
  • 1 dl olivolja
  • Saften av 1/2 citron
  • Salt och svartpeppar
  •  
  • 1 Sätt ugnen på 150 grader. Skär laxen i fyra bitar och lägg i en ugnssäker form. Strö på salt och peppar. 
  • 2 Lägg alla torra ingredienser till peston i en mixer och kör i någon minut. Häll på olivolja, citronsaft och smaka av med salt och peppar.
  • 3 Fördela peston över lax-bitarna och sätt in i ugnen 
  • i cirka 20 minuter.
  • 4 Servera med sallad och kokt quinoa med smak av citron, avokado.
  •  
  • Dag 11 – torsdag
  •  
  • Lunch: Rostad paprikasallad med starka korvar

  •  4 portioner
  • 1 röd paprika 
  • 1 gul paprika
  • 15–20 färska champin-joner
  • 2 msk skånsk senap
  • 2 msk grädde
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk smör
  • 4–6 starka korvar med hög kötthalt, över 80 procent
  • 1 påse rucolasallad à 
  • 70 g
  •  
  • 1 Sätt ugnen på 250 grader. Dela paprikan skär bort kärnhuset. Lägg paprikahalvorna på en ugnsplåt och grilla i ugnen i cirka 15 minuter eller tills de börjar bli svarta. 
  • 2 Ta ut plåten och dra av skinnet på paprikan. Dela champinjonerna och lägg i en skål. Blanda ner senap, grädde, olja och vatten. Smaka av med salt och peppar. 
  • 3 Dela korvarna och hetta upp en stek-panna med smör. Bryn korvarna runt om. 
  • 4 Lägg sallad på ett serveringsfat eller i en skål och toppa med champinjonblandningen, paprika och korvar. Servera direkt.
  •  
  • Middag: Masalakyckling med raita och citrussallad

  • 4 portioner
  • 1 paket färska kycklingklubbor, 900 g
  • 1 påse färdig indisk kryddblandning till exempel Garam Masala, cirka 45 g
  • 1/2 dl matlagningsyoghurt
  • Salt och svartpeppar
  • 1 grapefrukt
  • 2 apelsiner
  • 1/2 kruka färsk mynta
  • 1 röd chili
  • 1 msk rapsolja
  • 1 paket färska haricots verts 
  • Raita:
  • 1/2 gurka
  • 1/2 morot
  • 1/2 rödlök
  • 1 tomat
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • Salt och svartpeppar
  • 1 krm malen spiskummin
  • 1 krm paprikapulver
  • 1 msk hackad färsk koriander
  •  
  • 1 Sätt ugnen på 200 grader. Blanda krydd-blandningen med yoghurt i en skål. Lägg ner kycklingklubborna och blanda om ordentligt. Lägg upp kycklingen på en plåt. Strö på salt och peppar. Sätt in i ugnen i cirka 25 minuter. Gör sedan raitan genom att skära gurkan och morot i små tärningar. Skala och finhacka rödlöken. Dela tomaterna och ta bort kärnhusen och hacka tomatköttet fint. 
  • 2 Blanda allt med yoghurten och smaksätt med salt, peppar, spiskummin och paprikapulver. Strö hackad koriander över och blanda väl. Ställ kallt. 
  • 3 Gör citrussalladen genom att skära filéer från grapefrukten och apelsinen. Lägg i en skål och pressa resterande saft över. Hacka mynta och chili fint och blanda ner i salladen. 
  • 4 Koka upp vatten och lägg i haricots verts i en minut. Skölj och låt svalna. Blanda ner i salladen. Servera med salladen och en klick raita.
  •  
  •  
  • Dag 12 – fredag
  •  
  • Lunch: Falukorv med blomkålsmos 

  • 4 portioner
  • Nu finns det falukorv som innehåller nötkött i stället för fläskkött och smakar mycket bra! När du väljer korv måste du titta på innehållsdeklarationen och välja en korv med hög köttmängd och undvika korv med mycket tillsatser.
  •  
  • 400 g falukorv
  • 1/2 aubergine
  • 1/2 squash
  • Smör
  • Salt och svartpeppar
  • 1 äpple
  • 4 msk senap
  • Blomkålsmos med gräslök:
  • 1 blomkålshuvud
  • 1/2 dl grädde
  • Salt och vitpeppar
  • 2 msk hackad färsk gräslök
  • Tillbehör: 
  • Hyvlad morot och saltgurka
  •  
  • 1 Gör först moset genom att bryta blomkålshuvudet i buketter. Lägg dem i en kastrull och häll över vatten så att det täcker blomkålen. 
  • 2 Koka upp och låt koka i cirka 10 minuter eller tills blomkålen är genomkokt. 
  • 3 Häll av vattnet och lägg blomkålen i en matberedare. Mixa i några sekunder och häll på grädden. Kör till ett jämnt mos. 
  • 4 Häll över moset i kastrullen och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner gräslök. Skär falukorv, aubergine, squash och äpple i skivor. 
  • 5 Hetta upp en stekpanna med smör och stek först falukorven, sedan aubergine och squash. Strö på lite salt och svartpeppar över grönsakerna. 
  • 6 Varva korv, äpple, grönsaker och lägg en klick senap emellan. Stick en tandpetare eller en grillpinne genom korven så att det håller ihop. 
  • 7 Servera med blomkålsmos, saltgurka och hyvlade morötter.
  •  
  •  
  • Middag: Snabba fiskgrytan
  •  
  • 4 portioner
  • 400 g räkor med skal 
  • 500 g fiskfilé, till exempel torsk och lax
  • 1 purjolök
  • 1 stor fänkål
  • 1 finhackad vitlöks-klyfta
  • Smör
  • 2 1/2 dl hönsbuljong 
  • 2 dl crème fraiche gourmet, saffran och tomat
  • Rivet skal av 1/2 apelsin
  • 2 msk färsk timjan eller 1 tsk torkad
  •  
  • 1 Skala räkorna. Skär fisken och purjolöken i stora bitar och fänkålen i mindre bitar. Fräs purjolök, fänkål och vitlök i smör i en stekpanna. 
  • 2 Häll på buljong och crème fraiche. Låt det koka upp. Lägg i fisken och låt det sjuda på svag värme cirka 5 minuter. 
  • 3 Lägg i räkorna och krydda med apelsinskal, vitlök och timjan. 
  •  
  •  
  • Dag 13 – lördag
  •  
  • Lunch: Ugnsbakade tomater med tonfisk 

  • 4 portioner
  • 8 bifftomater
  • 1 burk tonfisk i vatten, 150 g
  • 1/2 dl strimlad purjolök
  • 1 msk olivolja
  • Salt och svartpeppar
  • 150 g mozzarella
  •  
  • 1 Sätt ugnen på 200 grader. Dela tomaterna och gröp ur innehållet och lägg i en skål. 
  • 2 Häll av tonfisken och blanda ner i skålen tillsammans med purjolök, olja, salt och peppar. 
  • 3 Placera tomaterna på en ugnsplåt och lägg i tonfiskfyllningen. 
  • 4 Smula mozzarella över och gratinera i ugnen i 20 minuter. Servera med sallad.
  •  
  • Middag: Ebbas kycklingcurry

  • 4 portioner
  • 4 kycklingfiléer
  • 6 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk solrosolja
  • 2 msk indisk currypasta
  • 3 msk curry
  • 2 burkar kokosmjölk
  • 2 msk kycklingfond
  • 1 kanelstång
  • 3 stjärnanis
  • 1 litet blomkålshuvud
  • Salt och vitpeppar
  •  
  • 1 Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Hetta upp en gryta med olja. Bryn lök och kyckling i någon minut. 
  • 2 Tillsätt currypasta och curry och häll på kokosmjölk och kycklingfond. Låt koka upp. Lägg i kanelstång och anis och låt sjuda i 10 minuter. 
  • 3 Bryt blomkålen i små buketter och lägg i grytan. Låt koka ytterligare ett par minuter och smaka av med salt och peppar.
  •  
  • Dag 14 – söndag
  •  
  • Lunch: Gazpacho

  • 4 portioner
  • 3 morötter
  • 1/2 gurka
  • 2 stjälkar bladselleri
  • 8 tomater
  • 1 röd paprika
  • 4 soltorkade tomater
  • 1/2 finhackad rödlök
  • 1/2 finhackad röd chili
  • Svartpeppar
  •  
  • 1 Skala morötterna. Skär morötter, paprika och selleri i pyttesmå tärningar. Skär tomater och paprika i mindre bitar och lägg i en matberedare. 
  • 2 Tillsätt soltorkade tomater och hackad rödlök. Mixa i någon minut och smaka av med färsk chili (kan uteslutas) och svartpeppar.
  • 3 Fördela de små grön-sakstärningarna i två glas eller skålar och häll över tomatsoppan. 
  •  
  • Middag: Ugnsstekt lax med brie och nötter

  • 4 portioner
  • 4 laxfiléer à 150 g
  • 75 g brieost eller camembertost
  • 4 msk fikonmarmelad
  • 1 tsk olivolja
  • Salt och svartpeppar
  • 1/2 dl valnötter
  • 1 påse sallad à 70 g 
  •  
  • 1 Sätt ugnen på 175 grader. Skär ett snitt i laxfilén och fördela ost och marmelad i varje skåra. 
  • 2 Smörj en plåt med olja och lägg på laxfiléerna. Strö på salt, peppar och valnötter. Sätt in i ugnen i cirka 15 minuter. 
  • 3 Fördela sallad på tallrikar och lägg på laxfilén. Servera med oliv- olja och balsamvinäger.