Recept för en vecka med LCHF

För dig som har valt att följa LCHF kommer här sju recept hämtade från kokböckerna ”Kokbok GI-noll!”, ”Ät fet mat – bli frisk och smal” och ”Doktor Dahlqvist och Airams LCHF-kokbok”.

Annonsen laddas.

LCHF-recept ur kokböckerna ”Kokbok GI-noll!” av Sten Sture Skaldeman, ”Ät fet mat – bli frisk och smal” av Lars-Erik Litsfeldt och ”Doktor Dahlqvist och Airams LCHF-kokbok” av Annika Dahlqvist och Maria Höglund.

 

DAG 1:

Sallad från Nice

Vinägrett
Lite lök
Konserverad tonfisk i olja (oljan slår vi bort)
Några salladsblad
Hårdkokta ägg
Sardeller
Svarta oliver
Ev. några tomatklyftor
Färsk dill
Gör så här:
1. Häll dressingen i botten av skålen och hacka i löken. Då hinner blandningen marinera tills det är dags att äta.
2. Blanda tonfisken (ungefär en halv burk per person) med salladsblad.
3. Dekorera med ägghalvor, oliver och sardeller, och så lite färsk dill över det hela.

Klassisk kyckling

4 portioner

En hel kyckling på 1–1,4 kg
En rejäl knippa persilja
Salt
Grovmalen svartpeppar
Smör till stekning
Ca 5 dl vatten

Gräddsås:
Spad från kycklingen
2 dl crème fraiche, 34 % kokbar
1 dl vispgrädde
Ev. lite soja

Till servering:
Valfria grönsaker eller sallad

Gör så här:
1. Ta ur kycklingen. Krydda in- och utvändigt med salt och peppar.
2. Fyll kycklingen med persilja, den ska vara knökfull.
3. Bryn kycklingen runt om i smör (gärna i en stekpanna). Späd med vatten, lägg på lock och låt puttra drygt en timme – när man tar i låret ska det lossna.
4. Ta upp kycklingen – varmhåll – och koka ner spadet så ca 0,5 dl återstår.
5. Tillsätt grädde och crème fraiche och färga eventuellt med lite soja.

 

DAG 2:

Lövbiff med ost

Cirka två lövbiffar per person
Lövbiff, gärna i mängd
Smakrik ost
Fransk senap
Matfett och kryddor

Gör så här:
1. Lägg upp en serie lövbiffar på en skärbräda. Du kan krydda nu eller när du steker biffarna.
2. Bred fransk senap på ena halvan av varje biff. Placera ut några ostbitar på senapen.
3. Vik den fria halvan över osten. Om du viker omlott på slutet håller biffen samman bättre under stekningen.
4. Stek biffarna tills osten smälter ut. Har du mycket biff att steka kan det vara klokt att bara bryna dem på bägge sidor och låta dem eftersteka på låg värme i ugnen.
5. Ät med en medelstor coleslaw sallad och en avokadohalva eller en grekisk sallad.

Laxlåda

2 portioner

En knippa färsk sparris, ta grön så slipper du skala den
300 g laxfilé
Salt och peppar eller citronpeppar
2 ägg
2 dl vispgrädde
En knippa hackad gräslök, ca 0,5 dl
1–2 dl riven ost

Gör så här:
1. Koka sparrisen cirka 5 minuter i lätt saltat vatten. Lägg i ett durkslag och låt rinna av.
2. Skär laxen i en halv cm breda skivor.
3. Smörj en form och varva lax och sparris. Salta och peppra.
4. Vispa samman ägg, grädde, gräslök och ost.
5. Häll stanningen i formen. Grädda i 200 grader i 30 minuter.

DAG 3:

Caesarsallad

2 stekta kycklingfiléer
1 huvud romansallad
4 msk nyriven parmesan
0,5 dl hasselnötter
Salt och svartpeppar

Sås:
1 ägg
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
3 sardeller
0,5 pressad vitlöksklyfta
1 dl olja

Gör så här:
1. Koka ägget lätt (ca 2 minuter) och spola det sedan i kallt vatten. Gröp ur ägget och lägg innehållet i en skål.
2. Lägg också i vinäger, senap och sardeller samt salt och peppar. Blanda och droppa sedan ner oljan i en tunn stråle under vispning. Kan också göras i matberedare.

Korv Stroganoff

4 portioner

400 g wienerkorv av bästa kvalitet (titta på förpackningen så att korven inte innehåller mjöl)
2 msk smör
1 gul lök
1 paprika
3 msk tomatpuré (titta på förpackningen så att purén inte innehåller socker)
2 dl grädde
Salt och peppar

Gör så här:
1. Dela korven på längden på mitten och skär därefter i mindre bitar. Hacka löken och paprikan. Bryn smöret och fräs korv och lök några minuter.

2. Tillsätt paprikan och grädden. Krydda och låt puttra 5–10 minuter.

 

DAG 4:

Köttfärsbiffar

4 portioner (cirka 12 biffar)

500 g bland-, nöt-, älg- eller kalvfärs
1 gul lök
2,5 msk krossade linfrön (i stället för det kolhydratrika ströbrödet)
1 dl grädde
1 ägg
Salt och peppar
1 krm mald muskotnöt
Smör till stekning

Gör så här:
1. Hacka löken fint och bryn den. Blanda ägg, färs, kryddor och lök. Tillsätt grädden och de krossade linfröna.
2. Forma till biffar och bryn dem i smör. Efterstek på låg värme i cirka 10 minuter.

Lammstek

4 portioner

1 lammstek med ben, cirka 2 kg
4 vitlöksklyftor
6 sardeller
Nymalen svartpeppar
Cirka 12 kvistar rosmarin
100 g svarta oliver utan kärnor
Rapsolja
Citron
Steksnöre
0,5–1 dl grädde

Gör så här:
1. Värm ugnen till 150 grader. Torka lammsteken. Skär fickor i köttet.
2. Flisa vitlöken och dela sardellerna i mindre bitar. Stoppa in en vitlöksklyfta och en sardellbit i varje ficka i köttet. Peppra med svartpeppar så att det täcker hela köttbiten.
3. Bryn steken i oljan i en ugnstålig gryta runtom. Låt den svalna. Kör oliverna i matberedaren. Smörj in steken med olivröran.
4. Lägg rosmarinkvistarna runt steken och bind fast dem med ett steksnöre. Lägg tillbaks steken i grytan (eller ugnsformen). Ringla över mera olja och pressa över citron.
5. Ställ in i ugnen, cirka 15 minuter per 500 g kött, plus cirka 15 minuter till. Stek helst med ugnstermometer. Ta steken ur ugnen och låt den vila ca 30 minuter. Skär upp tunna skivor. Späd skyn med lite grädde.

DAG 5:

Stekt rödspätta

4 portioner

1 eller 2 spättafiléer till varje person
1–2 tsk salt och vitpeppar
1 dl sesamfrön (i stället för kolhydratrikt mjöl eller ströbröd)
Smör att steka i

Gör så här:
1. Vänd filéerna i sesamfrön (tryck fast sesamfröna), salta och peppra.
2. Bryn smöret i en stekpanna och stek ett par filéer i taget på medelstark värme. Stektiden för en spättafilé är cirka 2 minuter på var sida. Stek inte för länge – då blir det torrt och tråkigt.

Tacopaj

4–6 portioner

Pajskal
4 ägg
1 dl grädde
2 msk smör
Pajinnehåll
400 gram köttfärs
1 krossad vitlöksklyfta
Smör till stekning
1 msk tomatpuré
2 msk glutamatfri tacokrydda
0,5 dl vatten
Halverade körsbärstomater
Skivade lökringar
2 dl riven ost
1 dl grädde
0,5 dl crème fraiche

Guacamole:
2 avokado
1 dl crème fraiche
1–2 tsk citronsaft
2–3 vitlöksklyftor
2 tsk god olivolja

Tacoblandning:
1,5 tsk salt
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar
Blanda och förvara torrt och mörkt.

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret i pajformen i ugnen. Vispa hastigt ihop äggstanningen och grädda till torr yta med ordentlig färg. Ta ut och låt formen vila.
2. Bryn färsen med vitlök och kryddor i smör. Tillsätt vatten och låt puttra tills vätskan kokat in. Riv osten och blanda med grädde och crème fraiche.
3. Strö ut köttfärsröran på pajbotten och fördela tomat samt lök på toppen. Häll oströran överst och grädda i 10–15 min eller tills ytan ser aptitligt inbjudande ut.
4. Gröp ur det mogna avokadoinnanmätet i matberedare. Pressa över citronsaft och tillsätt vitlöken. Finfördela på högsta hastighet.
5. Tillsätt crème fraiche och kör röran helt slät. Salta, peppra och tillsätt oljan. Smaka av om röran kan bjudas mer vitlök.

 

DAG 6:

Grön fiskgryta

4–6 portioner
50 gram smör
400 gram vit fisk, färsk eller fryst upptinad
1 burk räkor i lag eller motsvarande
Färska skalade
300 gram bladspenat, fryst eller färsk
10 cm purjolök i strimlor
1 finhackad vitlöksklyfta
2–3 dl vitt vin (matlagningsvin går fint)
2–3 dl grädde
2–3 msk philadelphiaost
Salt och peppar
Aioli (vitlöksmajonnäs)
2 äggulor
2–3 vitlöksklyftor
2 dl kallpressad rapsolja
1–2 tsk citronsaft
1–2 kryddmått salt
0,5 kryddmått cayenne (kan uteslutas)
Gör så här:
1. Låt purjo och vitlök svettas i smöret utan att det tar färg. Tillsätt spenat och låt puttra några minuter. Rör ner philadelphiaosten.
2. Slå i den mindre mängden vin och grädde och låt sjuda i fem minuter på mellanvärme. Önskas tunnare soppa tillsätts hela mängden vätska. Späd eventuellt med spad från räkorna.
3. Skär under tiden fisken i jämna kuber. Lägg fisken i soppan, salta och låt sjuda under lock på svag värme i 8–10 minuter. Smaka av och dofta över en aning vitpeppar.
4. Till aiolin: Rör samman vitlöken och gulorna. Vispa med elvisp, stavmixer eller för hand genom att sakta droppa ner oljan under ständig vispning tills det tjocknar. Smaksätt med övriga ingredienser. Förvaras kallt.
5. Toppa soppan med räkor och ailoi. Servera gärna med en bit god ost.

Kryddig kyckling

4–6 portioner
4–6 kycklingfiléer i portionsstorlek
2 dl krämig kokosmjölk
1–2 dl vispgrädde
1 tsk sambal oelek
Saften av 0,5 lime
1 tsk salt
Smör till stekning

Gör så här:
1. Skiva kycklingfiléerna tvärs över i ”slantar”. Smält smör, gärna i en stekgryta och bryn filéerna försiktigt, men låt dem bli genomstekta. Låt vila i en annan form.
2. Sänk temperaturen. Slå på kokosmjölk och tillsätt sambal oelek, limesaft och salt. Vispa ihop smakerna. Låt puttra i fem minuter utan lock.
3. Tillsätt jordnötssmör och grädde och sjud anrättningen tills såsen antar en krämig konsistens, 5–10 minuter.
4. Färga eventuellt med några droppar soja eller valfri kryddsås. Lägg tillbaka kycklingen och värm. Servera eventuellt med lite rostade nötter eller kokos på toppen och gärna krispig sallad till.

 

DAG 7:

Ugnstekt kotlett

8 portioner
8 fläskkotletter med ben (går också bra med nötkött eller kyckling)
2 dl crème fraiche
3 dl vispgrädde
2 tsk sambal oelek
1 dl soja, gärna japansk
3–4 pressade vitlöksklyftor för den som vill ha mer hetta
Gör så här:
1. Lägg det råa köttet i ugnsfast form. Vispa ihop de övriga ingredienserna och slå över köttet. Stek i 60–75 minuter på 175 grader.
2. Eller, laga i stekgryta på spisen av till exempel högrev eller annat nötkött.

Helstekt makrill

En urtagen makrill i portionsstorlek per person
Färsk dill, persilja, salladslök eller purjo
Citron
0,5 dl vispgrädde per portion
Smör
Salt och vitpeppar
Gör så här:
1. Hacka det kryddgröna. Salta, peppra och pressa citron på fisken ut– och invändigt. Fyll dem med det kryddgröna.
2. Hetta upp rikligt med smör i pannan och stek fiskarna försiktigt runt om. Lägg över i ugnsfast form. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Slå grädden i stekskyn och rör så att alla smaker blandas. Slå gräddskyn över fisken och grädda tills ryggbenet enkelt vill släppa, cirka 10 min. Servera gärna med kokt blomkål.