Rätt temperatur till rätt vin

Gunilla Hultgren Karell ger dig tipsen som höjer din vinupplevelse.

Annonsen laddas.


Temperaturen på
vinet är mycket viktig när det ska serveras. Med fel temperatur kan vilket vin som helst framstå som totalt neutralt eller klumpigt och påträngande.


Det där med
att ett rödvin ska serveras vid rumstemperatur stämmer inte längre; den rekommendationen kom till när vi hade det svalare inomhus.  Ett rödvin – och även vitt vin för den delen – som serveras för varmt framstår som klumpigt och endimensionellt och ofta slår alkohol och eventuell fatkaraktär igenom.


Inget vin
tjänar på att serveras över 20°C. Rött vin kan med fördel kylas i kylskåpet cirka en halvtimme innan servering.
 


Iskalla vita viner
gör heller ingen glad. Kylan tar bort frukten och finstämda aromer och är vinet ekfatslagrat är det mest ektonen som står ut. Den enda gången man kan kyla vinet riktigt hårt är om man ska servera vita budgetviner eller dito mousserande som kan ha lite besvärande jordiga bitoner. De kamoufleras av kylan. 


Om man tar
ut en vitvinsflaska som förvarats i kylen runt 20 minuter innan den ska drickas brukar det bli någorlunda bra temperatur. Är flaskan för varm, kan den snabbkylas under rinnande kallt vatten.
 


Som med mycket
annat är det här med temperatur individuellt vad man föredrar. Men här kommer en ungefärlig rekommendation på serveringstemperatur för några olika typer av viner.
 

Röda, lätta och mjuka viner 14-18°C

Röda, kraftfulla viner 16-20°C

Vita, smakrika viner, ekfatslagrade, mogna viner 12 -14°C 

Lätta, unga vita, friska viner 8-12°C

Mousserande och lätt champagne 8-12°C

Smakrik och lagrad champagne 12-14°C

Dessertvin 8-12°C

Rosévin 8-12°C