Rätt glas till rätt vin!

Spelar det någon roll vilket glas du använder – vinet smakar väl likadant i mugg som i vinglas? Nej, faktiskt inte. När det gäller vin handlar mycket om doften, som måste få komma till sin rätt i ett ändamålsenligt glas.

Annonsen laddas.

 

Det finns en uppsjö av vinglas och man kan tänka på olika sätt – köpa exklusiva glas utformade för olika druvor, eller satsa på billiga som lätt ersätts om de går i kras.

Den som vill kan köpa på sig hur mycket olika glas som helst men generellt sett klarar man sig bra med olika glas för rödvin, vitt vin och champagne /mousserande vin.

Systembolaget ger följande fyra tips som är en bra grund att utgå ifrån oavsett vilket glas du tänker köpa – satsa på:

 

*Tunt, ofärgat glas.

* Rejäl kupa – doften behöver utrymme.

* Lagom lång stjälk – stjälken är glasets handtag. Dels värms inte vinet av handen – dessutom doftar händerna inte sällan tvål, så ju längre bort från näsan, desto bättre.

* Stadig fot – den som vält ett fullt glas vet hur mycket vin som ryms.

Rödvinsglas finns i massa olika storlekar, men ett större glas med bred öppning kan vara att föredra. Då får vinet ordentlig tillgång till syre och kan utveckla sin smak fullt ut. Glaset bör ändå vara tulpanformat så att mynningen smalnar av – dofterna ska ju stanna kvar. Det så kallade vinprovarglaset har blivit allt vanligare med sin smalare öppning.  Då blir det lättare att rotera vinet och på så sätt känna dess dofter. Vinprovarglaset är ofta av tunnare glas och har längre stjälk än vanliga rödvinsglas.

Vitvinsglaset har ungefär samma form som rödvinsglaset men är oftast mindre. Helt enkelt eftersom vitt vin ska drickas svalt och en större mängd vin blir varm alltför snabbt. Det här glaset passar också till rosé som ju också ska drickas svalare än rödvin!

När det gäller champagneglas är nu för tiden enbart flöjt-modellen som gäller; långa smala glas där gott om bubblor får plats. Den gamla vida coupemodellen används sällan till just champagne såvida det inte ska byggas pyramider där alla glasen fylls på ovanifrån. De här glasen anses numera passa bättre till bål eller drinkar, eftersom de gör det svårt att känna doften av champagnen.