Rasa i vikt med rätt fett

Läkaren Andreas Eenfeldt brukar kalla LCHF-kosten (lågkolhydratkost) för ”turbo-GI”. Grundtanken är densamma, man vill minska på socker och de snabba kolhydraterna.

Annonsen laddas.

Men med LCHF minskar man även de långsamma kolhydraterna och plockar även bort sådant som bröd, potatis, ris och fullkornspasta, vilket man äter en del av i GI-kosten.
En viktig poäng med LCHF-kosten är att man håller sig mätt längre och därmed blir det heller inga större mängder mat totalt under en dag. Behovet av att äta mellan måltiderna sjunker drastiskt.

Är du rädd att du kommer att sakna kolhydraterna i maten?
SÖNDAG bjuder på sju enkla, välsmakande och mättande LCHF-recept, som hjälper dig att gå ner i vikt. Och visst kan du äta tacopaj och plättar!

–KARIN SÖRBRING

Sju spännande LCHF-recept

Köttfärsbiffar

4 portioner (cirka 12 biffar)

  • 500 g bland-, nöt-, älg- eller kalvfärs
  • 1 gul lök
  • 2,5 msk krossade linfrön (i stället för kolhydratrikt ströbröd)
  • 1 dl grädde
  • 1 ägg
  • salt och peppar
  • 1 krm mald muskotnöt
  • smör till stekning

GÖR SÅ HÄR:
1/Hacka löken fint och bryn den. Blanda ägg, färs, kryddor och lök.
2/Tillsätt grädden och de krossade linfröna. Forma till biffar och bryn dem i
smör. Efterstek på låg värme i cirka 10 minuter.
Gott till. Lägg en skiva getost i slutet av tillagningen, så att den får smälta lite.Tsatsiki, stekt zucchini och stekta tomater passar utmärkt till.

Kryddig kycklingfilé
4–6 portioner

  • 4-6 kycklingfiléer i portionsstorlek
  • 2 dl krämig kokosmjölk
  • 1-2 dl vispgrädde
  • 1 tsk sambal oelek
  • saften av en halv lime
  • 1 tsk salt
  • smör till stekning

GÖR SÅ HÄR:
1/Skiva kycklingfiléerna tvärs över i ”slantar”. Smält smör – gärna i en stekgryta – och bryn filéerna försiktigt, men låt dem bli genomstekta. Låt
vila i annan form. Sänk temperaturen.Slå på kokosmjölk och tillsätt sambal oelek, limesaft och salt.
2/Vispa ihop smakerna. Låt puttra i fem minuter utan lock. Tillsätt jordnötssmör och grädde och sjud anrättningen tills såsen antar en krämig
konsistens, 5-10 minuter. Färga eventuellt med några droppar soja eller valfri kryddsås.Lägg tillbaka kycklingen och värm.
3/Servera eventuellt med lite rostade nötter eller kokos på toppen och gärna en krispig sallad till.
 

Rostbiffsallad
1 portion

  • 200 g färdigstekt rostbiff
  • coleslaw (cirka 100 g)
  • 1 burk konserverad sparris
  • 1 näve isbergssallad
  • 1 näve rucola
  • Några paprikaringar
  • Några bitar färsk gurka
  • Peppar
  • Ett par matskedar fransk dressing (Gör en hel flaska genom att röra ut 1 tsk fransk senap i 1 dl vinäger. Rör ner 4 dl olja, lite i taget.Salta och peppra).

GÖR SÅ HÄR:
1/Blanda ingredienserna på en tallrik. Ringla dressingen över och njut!

Svampsoppa
1 portion
Ingredienser till svampstuvningen:

  • 75 g svamp
  • ca 1 dl grädde eller crème fraiche
  • En hackad vitlöksklyfta
  • Körvel, gräslök (kan uteslutas)

Till soppan:

  • ca 0,5 dl grädde
  • buljong
  • ev äggulor

GÖR SÅ HÄR:
1/Ånga av svampen på låg värme i en kastrull. Låt det ta tid. Hetta upp matfettet i en stekpanna och lägg ner svampen. När svampen fått bra färg
sänker du värmen och kryddar efter smak. Salt, peppar, hackad vitlök, körvel och gräslök passar bra. Häll på vispgrädde eller crème fraiche
och låt koka samman.
2/Späd med lite grädde och buljong till önskad konsistens. Tycker du att soppan är för tunn reder du med ett par äggulor, uppvispade i grädde.
Det ger en len smak. Värm försiktigt och vispa flitigt när du tillfört äggen.
TIPS!
Vill du vara extra fin i kanten så mixar du soppan och serverar den med ostmassa, det vill säga riven ost i crème fraiche. Spara gärna några hela brynta svampar som du lägger ner i soppan före serveringen.
FÖR TUNN? Red soppan med äggulor om du tycker att den
blir för tunn.

Tacopaj med guacamole
”En härlig anrättning som smakar lika gott kall, dagen efter. Ägg som botten ger inte bara känslan av paj, utan man slipper den proppmätta efterkänslan
och så smakar det gott också.”
4–6 portioner
Pajskal:

  • 4 ägg
  • 1 dl grädde
  • 2 msk smör
  • Pajinnehållet:
  • 400 g köttfärs
  • 1 krossad vitlöksklyfta
  • smör till stekning
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk glutamatfri tacokrydda
  • 0,5 dl vatten
  • halverade körsbärstomater
  • skivade lökringar
  • 2 dl riven ost
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl crème fraiche

Guacamole:

  • 2 avokado
  • 1 dl crème fraiche
  • 1-2 tsk citronsaft
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 tsk god olivolja

Tacoblandning:

  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk chilipulver
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 krm cayennepeppar

GÖR SÅ HÄR:
1/Smält smöret i pajformen i ugnen. Vispa hastigt ihop äggstanningen och
grädda till torr yta med ordentlig färg. Ta ut och låt formen vila.
2/Blanda tacoblandningen och förvara den mörkt och torrt.
3/Bryn färsen med vitlök och kryddor i smör. Tillsätt vattnet och låt puttra tills vätskan kokat in. Riv osten och blanda med grädde och crème fraiche. Strö ut köttfärsröran på pajbotten och fördela tomat samt lök på toppen. Häll oströran överst och grädda 10–15 minuter eller tills ytan ser aptitligt inbjudande ut i 225 grader.
4/Gröp ur det mogna avokadoinnanmätet i matberedare. Pressa över citronsaft och tillsätt vitlök. Finfördela i högsta hastighet.Tillsätt crème
fraiche och kör röran helt slät. Salta, peppra och tillsätt oljan.
Smaka av. Tillsätt mer vitlök om så önskas
 

Lax för en

1 portion

  • En laxkotlett (eller filé av vilken fisk som helst)
  • olja
  • citron
  • salt och peppar
  • fin soja
  • färsk eller djupfryst spenat
  • pinjenötter
  • rapsolja
  • parmesanost (eller Västerbottenost)

GÖR SÅ HÄR:

1/Stek filén eller kotletten ovanpå spisenpå svag värme. Den kan också tillagas i mikrovågsugn 1–2 minuter.
2/Krydda med salt och peppar och eventuellt en aning av någon fin soja
och pressa över citron.
3/Värm en påse spenat i mikron eller tina den frysta spenaten i kastrull.
Strö pinjenötter över, ringla rikligt med rapsolja och hyvla stark ost
över.

RECEPT: ”Ät fet mat – bli frisk och smal” av Lars-Erik Litsfeldt
(Optimal förlag), ”Kokbok GI-Noll, Hälsokosten som retar alla läkare”
av Sten Sture Skaldeman (Prisma) och ”Doktor Dahlqvists och Airams LCHFkokbok” (Optimal förlag).


God som dessert

Torn av plättar
4–6 portioner

  • 4 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk smält smör
  • 1 krm salt

Fyllning:

  • 2 dl grädde
  • 1 dl hallon, hälften och resten hela
  • ev socker eller ersättning

GÖR SÅ HÄR:

1/Vispa samman plättsmeten riktigt ordentligt. Hetta upp en plättlagg. Smöra laggen en aning och stek plättar av äggstanning helt hastigt på båda sidor. Låt svalna och kyl tills det är dags att sammanföra med fyllningen.

2/Vispa grädden. Mosa halva mängden hallon och blanda samman. Tillsätt socker om så önskas.

3/Bygg torn av plättar och hallongrädde. Dekorera med bären.