En riktig räksoppa ska kokas på rostade skal. Det är inte ett dugg svårt, men tar lite tid i ugnen. Väl investerad tid, för soppan får en ljuvligt djup och rund smak.
Rostad räksoppa
4 portioner, 1 timme, lätt
Ugn: 225 grader
- 1 kg räkor
- 2+2 msk rapsolja
- 3 dl vitt vin
- 7 dl vatten
- 2 msk tomatpuré
- 1 tsk koriander, hel
- 1 morot
- 1 fänkål
- 1 bit rotselleri
- 2 schalottenlökar
- 1 kingsolo vitlök
- 8 kvistar timjan
- 3 dl vispgrädde
- salt, peppar, kajennpeppar
- citronsaft
Så här skalar du räkor:
1. Vik huvudskölden framåt, nyp till under den och lossa huvudet.
2. Lossa benen och vik över och ta med mittskölden i ett grepp.
3. Nyp till med pekfinger och tumme längst ner på stjärten och dra loss räkan.
Gott att dricka till
Ett svalt vitt vin, gärna ett riesling, är en klassiker till räkor. Tyska A Christmann Riesling 2008 (5882), 115 kronor är ett lyxig val.