Pumpor – använd dem rätt i maten

Lär dig använda rätt sorts pumpa. Här är fem tips som hjälper dig rätt i höst.

Annonsen laddas.

  • Muskatpumpan är den vanligaste pumpan i Sverige. Den har ett brunaktigt skal med tydliga klyftor. Den kan ätas som den är i tunna skivor med lite olivolja och flingsalt.
  • Jättepumpan är den pumpa som används mest som ljuslyktor på halloween. Köttet är lite trådigt och poröst och passar bäst till soppor eller paj.
  • Spagettipumpan är grönsaktig eller ljusgul och påminner lite om honungsmelon. Det gula fruktköttet repas ut och liknar spagetti. Den kan gratineras och användas i sallader och soppor.
  • Butternut är gulbeige till färgen och liknar ett stort päron, Den har fast och fylligt fruktkött som passar att ugnsrosta.
  • Thaipumpan har ett grönt, lite knottrigt skal. Den passar både i grytor och desserter.Provkökets Cecilias tips:Pumpa är ganska neutralt och lite sötsyrlig i smaken och behöver därför kryddiga kompisar.