Provensalsk gratäng med bulgur och parmarullar

Gott att dricka till

Till den medelhavsinspirerade gratängen passar ett saftigt och friskt rött vin med inslag av örter.
Prova Briccotondo Barbera 2006 (2773), Italien, 67 kronor.

En härligt matig gratäng

Tomat, zucchini och aubergine som smälter samman i het ugnsvärme till en matig gratäng doftar och smakar ljuvligt. Bjud den som ensam vegorätt, gott tillbehör eller som här tillsammans med små parmarullar.
Foto Leif Jacobsson

1Koka. Tillaga bulgurn enligt anvisning på paketet. Det ska bli ungefär 4 dl färdigkokt bulgur. Smaka av, kanske behövs lite extra salt.

2Skiva. Skär auberginen längs med i skivor. Skiva zucchinin och tomaterna.

3Stek. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek aubergineskivorna mjuka på båda sidor. Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper.

4Lägg ihop. Varva bulgur, aubergine, zucchini och tomater i en smord form. Krydda med salt, peppar och örtkrydda mellan lagren.

5Grädda. Strö över riven ost och ringla över lite olivolja. Lägg en liten kvist med tomater på toppen. Grädda gratängen i ugn, 200 grader, cirka 25 minuter.

6Rulla. Dela varje skiva parmaskinka tvärs över i två bitar. Riv mozzarellan i småbitar.
Lägg ett basilikablad och en bit mozzarella på varje skinkbit och rulla ihop.

Smaklig spis. En smakrik, matig grönsaksgratäng kompletterad med små fina mozarellafyllda parmarullar.

LEVA&BO:s matredaktör
Ann Katrin Ljung hjälper dig att lyckas med maten.

m 4 portioner
m 40 minuter
m lätt

2 dl okokt bulgur
(eller motsvarande
2 portioner)
2 auberginer
2 zucchini
4 stora tomater
olivolja, att steka
i örtkrydda
salt
nymald svartpeppar
1 dl riven ost
1 liten kvist med
cocktailtomater
Rullar:
1 klump mozzarella, helst buffel
8 skivor parmaskinka
färsk basilika

Redskap:
4Kastrull
4Kniv
4Stekpanna
4Gratängform