Per Gessle: Bjuder du på en grym bourgogne är jag din vän för evigt!

Trodde du att kändisvinernas tid var över? Det är den. För vissa. En av de svenska kändisar som håller fast vid sina viner är popkungen Per Gessle. Vi pratade med honom för att ta reda på vad hemligheten är för att lyckas med vin i eget namn.

Några andra svenska kändisar som satt sitt namn på vin

Per Morberg

Maria Montazami

Per Gessle

Pernilla Wahlgren

Petter Alexis Askegren

Hannah & Amanda

Tina Nordström

Ernst Kirsteiger

Laila Bagge

Plura

Charlotte Perelli

Lasse Stefanz

Robert Gustafsson

Carolina Gynning

Amelia Adamo

Sven Göran Eriksson

Marie Serneholt

Richard Juhlin

Bo Hagström

Motörhead

Kajsa Bergqvist

Paolo Roberto

Edward Blom

Ulf Wagner

Carl Jan Granqvist

Markus  Aujalay

Lill-Babs

Fredrik Paulun

Nils Liedholm

Leif Mannerstöm

Ronny Hellgren

Andra Generationen

Andreas Larsson

Kent

Percy Nilsson

Glenn Strömberg

Swedish House Mafia

Erik Lallerstedt

Rocky

Tomas Ledin

Sweden Rock

Hammerfall

Ernst Billgren

Bingo Rimér

Bengt Fritjofsson

Alex & Sigge

Axwell/Ingrosso

Ronnie Hellström

Om vi enbart tittar på de svenska kändisar som äntrat vinbranschen når vi upp till ett femtiotal. Bland dessa finns både fotbollstränare, mediemoguler, hollywoodfruar, tv-kockar, hälsocoacher, serietecknare och en hel del musikartister.

Per Gessle släppte sitt första vin 2012 och har sedan dess samarbetat med vinproducenter såsom Allegrini, François Lurton, Fonseca och champagnehusen Charles Ellner och Pierre Péters.  Enligt honom ligger hemligheten bakom succén ett gediget vinintresse.

Varför valde du att göra ett vin i eget namn? 

– Vi behövde bra viner som husvin till Hotel Tylösand och då dök idén upp skapa några unika sorter som bara skulle finnas att tillgå på hotellet. Min fru Åsa och jag känner en del vinmänniskor sen många år tillbaka och valet föll på underbara Marilisa Allegrini och hennes fina Toscana-viner. Vi fick också ovärdelig assistans av Ann Burgaz på The WineAgency som hjälpte oss med logistik, regler och priser. Sådant som man inte kan och lätt glömmer bort.

”Rodolphe Péters visade sig vara Frankrikes största Roxette-fan”

Hur går det till när du väljer ut dina viner? 

– Vi åker ner och hälsar på hos Allegrini emellanåt och varje år så kommer det upp ett knappt dussin olika buteljer med blandningar av druvor som Åsa och jag smakar av och jämför. Det är sjukt svårt att välja men det är också väldigt roligt. När glasen är tömda och sista orden är sagda så blir detta vin så småningom Kurt & Lisa som är vårt röda prestigevin. Vi har samma etikett – ett bröllopsfoto på mina föräldrar Kurt & Lisa – men i olika design varje årgång. Vårt lite billigare röda vin – Furet – kommer också från Allegrini och blandas av vingården själv varje år, unikt för Hotel Tylösand.

Vilket vin är du mest stolt över?

– Vår finaste champagne heter The Improver och är en unik blanc de blancs-blandning av åtta årgångar från Pierre Péters. Det första året – 2015 – tillverkade vi 500 flaskor, i höst kommer 400 nya. Vi var nere i Le Mesnil för några veckor sedan och valde ut blandningen. Det är extremt svårt att få loss de allra finaste druvorna från de bästa champagne-vingårdarna eftersom det är så ont om druvor men vi hade tur. Rodolphe Péters som driver Pierre Peters visade sig vara Frankrikes största Roxette-fan så det löste sig tack var detta! The Improver är en sanslöst god champagne av allra högsta kvalitet som finns på Hotel Tylösand.

Vilket är ditt senaste tillskott?

– I sommar har vi förmånen att kunna erbjuda 200 flaskor av en helt ny blanc de blanc roséchampagne från Pierre Péters som enbart kommer att finnas på Hotel Tylösand. Den heter The Lovers och jag sticker gärna ut hakan och påstår att det är den bästa roséchampagnen från Pierre Peters någonsin. Vi är superstolta att kunna erbjuda denna gudomliga dryck på hotellet såklart.

”Jag vill i första hand profilera mej via min musik” 

Hur har mottagandet av dina viner varit? 

–Fantastiskt! Kurt & Lisa brukar hamna högt upp i testerna varje år och det förstår jag. Det är ett väldigt prisvärt och spännande vin. Furet är vår storsäljare på hotellet tillsammans med en lite billigare champagne som heter The Pleaser och som kommer från Charles Ellner.

Såhär efter att en tid har gått, hur har det varit? Var det något som förvånade dig? 

–Jag jobbar väldigt lite utåt med mina viner, de är i första hand gjorda för våra kunder på Hotel Tylösand så det är ingen stor business i sig. Det är ett val jag gjort, jag vill i första hand profilera mej via min musik.

”Många som gjort kändisvin inte är speciellt intresserade av vin”

Intresset för kändisviner ser ut att har svalnat något och många har slutat. Hur kommer det sig att dina viner fortsätter att locka konsumenterna tror du? 

–För de är väldigt bra! Min idé har hela tiden varit att ta fram supergoda och prisvärda viner, i första hand till våra hotellkunder. Från början ville jag inte ens att de skulle gå att köpa någons annanstans. De skulle bara finnas på Hotel Tylösand. Men många började fråga efter dem så nu går nästan allt i The Per Gessle Selection att köpa via beställningssortimentet på Systembolaget.

Vad tror du andra har gjort fel? 

– De som misslyckas är de som gör dåliga viner och tror att det ska funka bara för att de använder sitt brand på etiketten. Det känns också som att många som gjort kändisvin inte är speciellt intresserade av vin. Är man det så släpper man inte ut vad som helst.

”Bjuder du på en grym Bourgogne så är jag din vän för evigt!”

Hur smakar ett gott vin, enligt dig? 

–Oj, vad svårt. Det beror ju på om du dricker det på egen hand eller ska kombinera det med en speciell typ av mat. Jag brukar säga att man inte behöver kunna så mycket om vin, det viktigaste är att komma ihåg vad man gillar för stil. Jag tycker själv inte om Zinfandel till exempel. Generellt sett så gillar jag heller inte för söta viner. Och för mycket alkohol i de röda är inte alltid en fullträff, enligt mig.

Berätta om ditt vinintresse?

Jag har gått varvet runt. Jag började med röd Bordeaux för 30 år sedan och fortsatte med Spanien, Italien, Australien, USA et.c. Nu är jag tillbaka i Frankrike. En riktigt bra Bordeaux är svår att slå. Och bjuder du på en grym Bourgogne så är jag din vän för evigt!

”Det enda kändisvin jag druckit som går att dricka är Kents från Tua Rita”

Har du smakat några andra kändisviner? 

–Det enda jag druckit som går att dricka är Kents från Tua Rita. Det var längesen jag såg det dock. Finns det fortfarande? (reds. anm. Kent’s vin har utgått ur sortimentet)

Vad har du för planer för framtiden när det gäller dina viner?

– Just i år så ser jag fram emot nya årgången av Kurt & Lisa som kommer att bli en fullträff! Och att vi får loss två superskumpor från Pierre Péters just i år får lätt bli en vana. Jag är ganska nöjd.

Text Sarah Djerf Foto Anton Corbijn