Pappa Paolos snabba pasta

Bästa snabbmaten till vardags är italiensk, tycker Paolo Roberto.

Annonsen laddas.

Italiensk snabbmat – lagad från grunden. Det är Paolo Robertos krigsförklaring mot den svenska mikromaten. Pröva! Här bjuder vi på fyra pastarecept ur hans nya bok ”Italiensk fastfood” (Bonnier
Fakta).

Skink- och ostfyllda kycklingfilérulader med färsk pasta

✤ 4 port
400 g färsk tagliolini eller
annan färsk pasta
450 g kycklingfilé, skuren i
tunna skivor
100 g kokt skinka i skivor,
till exempel lönnebergaskinka
200 g smältostskivor med
smak, till exempel färdigskivad
cheddarost
3 msk olivolja
1/2 gul lök
1 dl vitt vin
1–1 1/2 tsk salt
1–2 krm svartpeppar
ev. lite vatten
2 kvistar basilika, strimlade
tandpetare

Gör så här:
1) Koka upp lättsaltat pastavatten under lock i en kastrull under tiden som kycklingruladerna tillreds.
2) Lägg ner pastan så att den är färdigkokt, »al dente«, samtidigt som kycklingfiléerna är tillagade och klara. Passa noga, tagliolinin har kort koktid.
3) Lägg de tunnskurna kycklingskivorna på en arbetsyta. Salta och peppra skivorna runt om. Lägg en skiva skinka och en skiva ost på varje kycklingskiva och rulla ihop dem till rulader. Fäst samman med tandpetare.
4) Värm olivolja i en stekpanna. Lägg i lökhalvan med snittytan nedåt i pannan och låt den fräsa långsamt i 3–4 minuter. Lägg ner ruladerna i pannan och bryn dem runt om tills de får fin färg. Tillsätt vin och späd eventuellt med lite vatten. Låt ruladerna puttra under lock i 10–15 minuter. Ta upp löken och kasta den. Strö över basilika.
5) Servera ruladerna med tagliolinin. Skeda över lite vinsky på pastan.

Spaghettini med körsbärstomater och mozzarella

✤ 4 port
500 g spaghettini
4 msk olivolja
1 msk finhackad färsk oregano
1 liten peperoncino, mald
2 hela vitlöksklyftor, lätt krossade
1 tsk salt
600 g körsbärstomater, delade i halvor
250 g mozzarella, skuren i små bitar
Gör så här:
1) Koka upp lättsaltat pastavatten under lock i en kastrull under tiden som tomatsåsen tillreds.
2) Lägg ner pastan så att den är färdigkokt, ”al dente”, samtidigt som tomatsåsen är tillagad och klar. Koka den enligt anvisningen på förpackningen och låt den rinna av i ett durkslag.
3) Häll olivolja i en liten skål. Rör ner oregano, peperoncino, vitlök och salt. Häll olje-, krydd- och lökblandningen i en stor stekpanna eller kastrull, tillräckligt stor för att rymma hela pastarätten. Värm upp och fräs blandningen försiktigt i cirka 2 minuter eller tills vitlöken börjar ta färg. Lägg i tomater och låt puttra i ytterligare cirka 4–5 minuter. Ta upp vitlöksklyftorna och släng dem.
4) Häll spaghettinin i stekpannan/kastrullen med tomatsåsen, rör om och smaka av med salt. Blanda försiktigt ner mozzarellan. Spara några bitar till garnering. Mozzarellan ska inte smälta ner helt utan endast blandas med de övriga varma ingredienserna.
5) Toppa portionerna med några mozzarellabitar och servera direkt.

Pasta med körsbärstomater och pesto

✤ 4 port
500 g casarecce eller annan kort pasta
250 g körsbärs- eller cocktailtomater, sköljda och delade i halvor
2 msk olivolja
PESTO:
10 soltorkade tomater i olja,
finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk pinjenötter, finhackade
3 msk kapris, finhackade
12 svarta oliver, urkärnade,
finhackade
8 stjälkar basilika, finhackade
2 msk olja
1 1/2 msk olivolja
salt

1) Koka upp lättsaltat vatten under lock i en kastrull under tiden som övriga ingredienser tillreds. Lägg i pastan när vattnet kokat upp. Koka pastan ”al dente” enligt anvisningen på paketet.
2) Blanda soltorkade tomater, vitlök, pinjenötter, kapris, oliver, basilika och olivolja till en pesto under tiden som pastan kokar. De finhackas och blandas lättast med en mixer eller matberedare.
3) Värm olivolja (2 msk) i en stor stekpanna. Tillsätt tomathalvorna och låt dem fräsa i cirka 4–5 minuter, men se till att så många tomater som möjligt behåller formen som halvor. Lägg ner pestoblandningen i stekpannan och låt den puttra tillsammans med tomaterna på svag värme i 5–8 minuter.
4) Låt pastan rinna av i ett durkslag.
5) Häll över pasta och olivolja (1 1/2 msk) i stekpannan med tomater och pesto. Rör om noga så allt blandas ordentligt. Smaka av med salt.
6) Servera pastan rykande het.

Fettuccini med italiensk korv,bacon & svamp

✤ 4 port
500 g torkad fettuccini
eller annan bandpasta
300 g ostronskivling eller annan svamp, putsad eller sköljd, skuren i bitar
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk olivolja
140 g bacon, skuren i små bitar
200 g färsk salsiccia (gärna med peperoncino), med skinnet borttaget och skuren i små bitar
1 1/2 dl rött vin
1/2–1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 msk olivolja
2 msk finhackad persilja
Gör så här:
1) Koka upp lättsaltat pastavatten under lock i en kastrull under tiden som ingredienserna tillreds.
2) Hetta upp olivolja i en rymlig stekpanna. Tillsätt svamp och lök, låt dem fräsa i ca 2–3 minuter. Strö över lite salt och peppar. Lägg sedan ner bacon och salsiccia. Stek dem tillsammans med lök och svamp i ca 3–4 minuter. Häll i vinet och låt allt puttra i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
3) Lägg ner pastan så att den är färdigkokt, ”al dente”, samtidigt som de övriga ingredienserna är klara. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen och låt den rinna av i ett durkslag. Passa noga, fettuccinin har kort koktid.
4) Lägg tillbaka pastan i kastrullen. Häll ner och rör snabbt ihop salsicciablandningen med pastan. Blanda i olivolja och hälften av
persiljan, smaka av med salt och peppar.
5) Servera direkt med lite överströdd persilja.


Lagar bondens mat

Det känns aldrig för dyrt att köpa en bra salami eller en god ost Min mat är helt enkelt den napolitanske bondens, säger Paolo Roberto.

Genom århundraden har min familjs trollerikonster utvecklats till den yttersta formen av matmirakler, berättar han.

–Tomat, olivolja, vitlök och mozzarella, och 15 minuter senare har de trollat fram något som slår dagens stjärnkockar på knock!

–Ett kök utvecklas efter de råvaror som finns till hands och i Napoliområdet hittar du bara de bästa.

– Numera hittar jag allt det som mina förfäder odlade i närmaste butik, allt från små San Marzano-tomater till salami och mozzarella.

–Vi försöker att ha ett väl laddat skafferi fyllt med salami, ostar och olivolja av högsta kvalitet. Det känns aldrig för dyrt att köpa en bra salami eller en god ost. Jag ser det snarare som en god investering.