Ordna en egen ölprovning

Testa smaker som aldrig förr i en ölprovning. Sommelieren Fredrik Johansen ger sina goda råd.

Annonsen laddas.

Fredrik Johansen jobbar som sommelier på restaurang Dahlberg i Helsingborg och har snart druckit 5000 (!)  olika varianter av öl. Han anordnar även provningar för öldrickare och ger här några handfasta tips om vad man ska tänka på när man testar öl hemma.

 

Servera 6 olika öl.

"Då får man en bra bredd på provningen och kan känna olikheterna utan att det blri för många varianter vid samma tillfälle."

 

Ha bra glas.

"Jag brukar använda vanliga vinglas eller så kan man använda kupglas, båda varianterna gör att man doft och smak utvecklas och kan kännas."

 

Snurra och skölj.

"Snurra glaset för att frigöra doften och skölj med ölet i munnen så att smaken utvecklas. Som på en vinprovning."

 

Servera något att tugga på till ölen.

"Ostar, korv, marmelad till osten, lite plockmat. Det är både gott och rolig att känna hur de olika sorterna öl smakar med olika mat."

 

Servera vatten.

"Det är bra att skölja munnen med vatten mellan smakproverna.

 

Skriv ned på papper vilka öl ni provar.

"Det är roligt att ha lite information om ölen, vilket bryggeri det är och vad det är för alkoholhalt, de som vill kan anteckna på papperet om vad de tycker om ölen."

 

Snacka in ölet.

"Ska du servera ett öl som är ovanligt i smaken som ett rököl eller en gueze, berätta om det i förväg för att få provarna att förstå att det är något annorlunda som väntar."