Nyttigt med kyckling

Kyckling är näringsrik och lättlagad mat med mycket vitaminer och mineraler. Dessutom innehåller kyckling proteiner och fett av bra kvalitet. Här är fem anledningar att äta kyckling:

1. Kyckling innehåller mycket protein

Proteininnehåll i gram per portion (150 g):

  • Kycklingfilé utan skinn: 35 g
  • Kycklinglår utan skinn: 29 g
  • Ryggbiff av nöt: 33 g
  • 2 ägg: 15 g

2. Kyckling innehåller lite fett

Fett i gram per portion (150 g):

  • Kycklingfilé utan skinn: 2 g fett
  • Kycklingfilé med skinn: 10 g fett
  • Entrecôte: 14 g fett
  • Falukorv (18%): 27 g fett

3. Kyckling innehåller D-vitamin

Kyckling innehåller flera nyttiga näringsämnen, bl a B-vitaminer, järn, zink och magnesium och D-vitamin.

Innehåll i mikrogram av D-vitamin per portion (150 g):

  • Kycklingfilé med skinn: 2,25
  • Rostbiff av nöt: 0,75
  • Lax: 18,75

Rek dagligt intag av D-vitamin för barn och vuxna 2-74 år: 10 mikrogram

4. Järn i kyckling

Järninnehåll i milligram per portion (150g):

  • Kycklingbröst med skinn: 1,4 mg
  • Kycklinglever: 11 mg
  • Nötfärs: 3,6 mg

Rek dagligt intag för kvinnor i fertil ålder: 15 mg, för män och äldre kvinnor: 9 mg.

5. Selen i kyckling

Selen är ett mineralämne som fungerar som en antioxidant i kroppen. Bra källor till selen är kyckling, fisk, kött mjöl och ägg.

Källa: Svensk Fågel