Nyttigt med kyckling

Kyckling är näringsrik och lättlagad mat med mycket vitaminer och mineraler. Dessutom innehåller kyckling proteiner och fett av bra kvalitet.

Annonsen laddas.

Fem anleningar till att äta kyckling:

1. Kyckling innehåller mycket protein
Proteininnehåll i gram per portion (150 g)
Kycklingfilé utan skinn: 35 g
Kycklinglår utan skinn: 29 g
Ryggbiff av nöt: 33 g
2 ägg: 15 g

2. Kyckling innehåller lite fett
Fett i gram per portion (150 g)
Kycklingfilé utan skinn: 2 g fett
Kycklingfilé med skinn: 10 g fett
Entrecôte: 14 g fett
Falukorv (18%): 27 g fett

3. Kyckling innehåller D-vitamin
Kyckling innehåller flera nyttiga näringsämnen, bl a B-vitaminer, järn, zink och magnesium och D-vitamin.

Innehåll i mikrogram av D-vitamin per portion (150 g)
Kycklingfilé med skinn: 2,25
Rostbiff av nöt: 0,75
Lax: 18,75

Rek dagligt intag av D-vitamin för barn och vuxna 2-74 år: 10 mikrogram

4. Järn i kyckling
Järninnehåll i milligram per portion (150g)
Kycklingbröst med skinn: 1,4 mg
Kycklinglever: 11 mg
Nötfärs: 3,6 mg

Rek dagligt intag för kvinnor i fertil ålder: 15 mg, för män och äldre kvinnor: 9 mg.

5. Selen i kyckling
Selen är ett mineralämne som fungerar som en antioxidant i kroppen. Bra källor till selen är kyckling, fisk, kött mjöl och ägg.

Källa: Svensk Fågel