Lyxiga nyårsmenyer med oxfilé

Servera oxfilé till nyår! Hel oxfilé passar perfekt på nyårsafton då det känns lite extra lyxigt! Här bjuder vi på en nyårsmeny med oxfilé som huvudrätt.

Innan förrätten, välkomna gärna nyårsgästerna med en god fördrink!

 

Förrätt till nyår

förrätt till nyårsmeny

Toast Skagen med löjrom och smörstekt bröd är klassikernas klassiker. Och precis så här ska en god skagenröra göras!

För fler lyxiga förrätter som passar en nyårsafton – klicka här!

Dryck: Varför inte en god champagne? Här tipsar vår champagne-älskande webbredaktör om bästa bubblet!

Huvudrätt till nyår – oxfilé

oxfile nyårsmeny

Oxfilé på nyårsmenyn kan inte bli fel! I detta recept på oxfilé med rödvinssky, puré på gulbeta, jordärtskocka och smörfräst svamp hålls kryddorna tillbaka så att smaken på de fina råvarorna kommer fram. Bryn brysselkålen så får den en extra smakdimension.

Gunilla von Heland, matredaktör:

– Jag väljer att köpa ett riktigt bra kött som kommer från naturbetande djur. Mycket för att det smakar så bra men också för att bevara våra fina betesmarker. Det är dyrare kött, men jag köper hellre mindre och mer sällan. Jordärtskockor tillsammans med gulbetor eller morötter ger en fin sötma som är gott till den syrliga rödvinsskyn. Purén kan förberedas en dag före servering. För att ytterligare snabba upp tillagningen kan man skiva brysselkålen istället för att plocka loss bladen. Avsluta middagen med choklad med extra allt.

Oxfilé med rödvinssky, puré på gulbeta, jordärtskocka och smörfräst svamp – till 4 pers:

  • 500 g oxfilé i bit
  • 4 gulbetor (ca 400 g)
  • 200 g jordärtskockor
  • 2 msk + 2 msk + 1 msk + 1 msk smör
  • 1 tsk pressad citron
  • 1 krm + 1 tsk + 2 krm + 2 krm salt
  • 2 krm + 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 rosmarinkvist
  • 2 dl rött vin
  • 1 msk konc kalvfond
  • 300 g färsk svamp, t ex karljohan- och trumpetsvamp
  • 10 brysselkål
  • 4 små röda steklökar
  • 1 msk olivolja
  • ev 50 g tryffelost, t ex tryffelpecorino eller tryffelfeta

Gör så här:

  1. Skala och skiva gulbetor och jordärtskockor. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av och mixa med 2 msk smör. Smaka av med citronsaft och krydda med 1 krm salt.
  2. Sätt ugnen på 150°. Krydda köttet runt om med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Bryn det runt om i 2 msk smör i en stekpanna. Lägg ner rosmarinen mot slutet.
  3. Ta köttet ur pannan och lägg i en ugnssäker form. Stek det färdigt mitt i ugnen, till 55–60°.
  4. Häll vin och fond i pannan med rosmarinkvisten kvar. Sjud ca 1 minut. Vispa ner 1 msk smör strax före servering.
  5. Ansa och skiva eventuellt svampen. Bryn den i 1 msk smör tills den fått fin färg. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.
  6. Skär av botten på brysselkålen och plocka loss bladen eller skiva kålen fint. Skala och halvera löken och plocka isär lökklyftorna. Blanda kål och lök med olja och 2 krm salt. Bryn kål och lök i en het stekpanna 3–4 min, så att de mjuknar.
  7. Skär köttet i skivor. Smula tryffelost över brysselkålen. Servera köttet med puré, svamp, grönsaker och rödvinssky.

Dryck: Här passar ett rödvin med både intensitet och finess. Oxfiléns tillbehör gör att vinets syror rundas av och fruktigheten lyfts fram och matchar helheten.

  • Crozes-Hermitage Les Launes 2014 (2800), Frankrike, 155 kr. Rhônevin med koncentrerad smak, drag av saftiga björnbär, chark och en lite pepprig ton.

 

Fler oxfilérecept som passar en nyårsafton:

 

Efterrätt till nyår

efterrätt till nyårsmeny

Vem älskar inte en riktigt god chokladfondant?!

Här hittar du tre varianter – som alla är beroendeframkallande goda!

 

Gott nytt år! 

 

Fler recept till nyårsmenyn: