Nyårsfrossa – då har pizzabagarna julafton

Blev det en hård nyårsnatt?
Törstig? Hungrig? Darrig?
Då finns det bara en sak att göra.
Sluka en kebabpizza – klart bästa bakfyllematen.

Annonsen laddas.

I dag, på nyårsdagen, är det Den Stora Pizzadagen i Sverige.
Aldrig säljs det – och äts – så många pizzor som i dag.
– På nyårsdagen brukar vi ha kö utanför pizzerian. Det är årets bästa dag. Kassan brukar vara två, tre gånger så stor som en vanlig dag. På nyårsdagen ä människor trötta på julmaten, för trötta på att laga mat, för trötta för
mycket, säger Murat Alp.

Kebabpizza populärast

Tillsammans med sin bror Ugur Alp driver han Pizzeria Ibolina på Stora Essinge i Stockholm.
– Kebabpizza är klart populärast, också på nyårsdagen. Den är bra mot
bakfylla: det är mycket på pizzan, mycket sås, stabbig, säger Murat Alp.
Han har en annan rejäl rackare för nyårshungriga stackare:
– Ibolina. Det är vår egen pizza med chilimarinad, räkor, färska tomater,
färska tomater, lök, oliver och champinjoner.
Men varför är man egentligen så hungrig och vill slänga i sig en kaloribomb som pizza eller en hamburgare dagen efter?

Vet inte varför

Dietisten Anna Ottosson, vice ordförande i Dietisternas riksförbund,
förklarar:
– Söt, salt och fet mat hägrar dagen efter ett stort alkoholintag. Varför vet man inte med säkerhet, men en teori är att kroppen vill återställa
vätskebalansen och alla salter som man förlorat. Det kan också vara så att kroppen behöver kalorier som gick förlorade under en hel natt på dansgolvet.

Här är pizzorna vi gillar mest

1. Husets pizza

2. Kebabpizza

3. Capricciosa

4. Vesuvio

5. Hawaii