Det här är det nya rosévinet

Nya rosévinstrender håller på att växa fram. Enligt Master of Wine Elizabeth Gabay kommer vi att dricka rosé av högre kvalitet framöver, ibland ekat, ibland klarrött.

Rosévin ses ofta som ett lättdrucket och oseriöst vin snarare än ett vin av hög kvalitet. Enligt Wine Business International håller den här inställningen på att ändras och de bad Master of Wine Elizabeth Gabay att reda ut begreppen kring det nya rosévinet.

Att dricka rosé på en varm uteservering är något som många tycker om, unga som gamla. Men, det är  ofta andra kriterier än rosévinets smak och höga kvalitet som lockar till konsumtion. Nu pratas det om gastronomisk rosé, rosévin som serveras till mat. Det nya begreppet har gjort att rosévinsproducenterna börjat elaborera med olika variationer.

Enligt Master of Wine Elizabeth Gabay kan man dela in den nya trenden i fem olika stilar. Utöver de traditionella rosévinerna pratar hon om rosé med osynlig ek, ett rosévin där eken finns i bakgrunden och låter druvornas fruktighet träda fram. Rosé med en öppen ekkaraktär som en egen genre, där vinet presenteras som en helt ny typ av rosé. För att få till en bra balans så att eken inte tar överhand krävs att vinet i sig är av hög kvalitet, gärna tillverkat av äldre vinstockar med låg avkastning.

En annan trend som hon ser växa fram är roséviner som mer liknar ljusröda viner i stilen. Med lite starkare färg kommer tanninerna fram på ett annat sätt och vinet får en helt egen karaktär. Passar bra till många olika sorters mat och är därför ofta perfekta bufféviner.

De fem kategorierna är alltså:

1. Traditionella roséviner

2. Moderna roséviner i en traditionell stil

3, Rosé med osynlig ek

4. Rosé med en öppen ekkaraktär

5. Rosé som liknar ljusrött vin i stilen

Källa: Wine Business International

Text: Sarah Djerf