Nya kök för nya kocklandslaget

Sverige är bland de bästa i världen på laggastronomi och ett nytt kocklandslag i nytt kök ska göra oss ännu bättre.

Annonsen laddas.

På torsdagen invigdes Sveriges nya kocklandslag och framtidens kök. En plats för gastronomiska mirakel och platsen där nya kocklandslaget kommer att öva, öva och öva fram till matolympiaden 2012. Sverige har en stolt historia inom laggastronomi, som det heter. Vi har vunnit OS flera gånger men de senaste gångerna hamnat på andra och tredje plats. Nu ska det vända.
  – Till nästa olympiad ska vi vinna, sa Peter Wilbois, ordförande i Svenska kockars förening vid invigningen.
Hans efterträdare, Conny Andersson anser att Sverige är bland de bästa i världen på matlagning, men få vet om vet.
 – Vi drar nytta av olika kulturer samtidigt som vi har en svenska matkultur i grunden och vi kan blanda ihop så att det ska smaka gudomligt.

Sponsrat kök

Det nya köket ligger i Electrolux, som är huvudsponsor, lokaler på Kungsholmen i Stockholm. Daniel Roos, en ny medlem i laget tycker att köket har allt han behöver.
 – Jag kommer stå mest i den hörnan och jag gick dit direkt för att titta på hur de gjort och det ser jättebra ut, men marmorskiva och allt.
Vad ska du med marmorskiva till?
 – Det är bäst när man ska jobba med choklad.
Daniel Roos är chefskonditor på Operakällaren och ska nu en vecka i månaden träna tillsammans med laget.
  – Det ska bli jättekul, säger Daniel som redan har börjat skissa på desserterna.

Nya laget

Krister Dahl – lagledare

Fredrik Björlin – kock som älskar svenskt

Jesper Bogren – kock som älskar fisk

Patrik Fredriksson – konditor som älskar hallon

Fredrik Hedlund – kock som älskar husman

Klas Lindberg – kock som älskar landet

Daniel Roos – konditor som älskar desserter

Tom Sjöstedt – Årets kock 2008 och ett känt namn i kockvärlden.