Njut av sparris

Sparrisen är oemotståndlig i all sin enkelhet, med bara en klick smör. Men också tacksam till så mycket mer.

Två typer av sparris

Gammal gröda

  • Sparris har odlats i Skandinavien sedan 1700-talet men är känd långt tidigare. Redan de gamla egyptierna odlade sparris för nära 6 000 år sedan.

Vit & grön

  • Sparris är en flerårig planta och det finns två typer: den vita som odlas på höga sängar och skärs av under jorden och den gröna som växer ovan jord och skärs av vid jordytan när de fått lagom längd. Att odla grön sparris kräver inte så mycket arbete som den vita och den har kraftigare smak, högre näringsinnehåll och är enklare att tillaga än vit sparris.

Tillagning

  • Sparrisen, framför allt den vita, serveras alltid kokt. Koka sparrisen försiktigt, det är viktigt att den behåller sin spänst. Den gröna sparrisen går också bra att grilla och woka.

Marinera

  • Sparrisen behöver inte alltid serveras nykokt. Man kan även hälla över en god vinägrett- dressing och marinera en stund innan den serveras.

 

Låt dig inspireras, ta vara på säsongens bästa råvara och njut av att försommaren är här!

Sparrisrisotto

Potatissallad med sparris

Vit sparris med ingefära och rostade kumminfrön

Sparrissoppa med pocherat ägg och krasse

Saltbakad sparris med rostad mandel och smält smör

 

NUVARANDE Njut av sparris
NÄSTA Nu kan du smaka på Stockholm