Nå din hälsovikt med ISO-dieten

Här är fem enkla recept för dig som vill komma igång med nya ISO-dieten.

Annonsen laddas.

ISO står för isokalorisk vilket innebär att ISO-dieten består av lika delar kolhydrater, protein och fett, kostens energiinnehåll ska bestå av en tredjedel av varje. Totalt ska du äta runt 1600 kalorier per dag. Grunden i ISO-dieten är kolhydrater i liten mängd, mycket protein och utvalt fett.

För optilmal effekt och maximal viktminskning med ISO-dieten bör du motionera, säger ISO-coachen Kristina Andersson. Satsa på minst 30 minuters motion varje dag, en rask promenad kan vara tillräckligt!

Här är fem recept hämtade ur boken "Isodieten-kokboken" av Kristina Andersson, Martin Brunnberg och Fredrik Paulún.

 

Lingonsmoothie
1 portion

1 1/2 dl lättkesella (150 g)
1,5 dl minimjölk
1 dl frysta lingon (60 g)
1/2 banan (50 g)
1/2 msk kallpressad linfröolja
1 kokt ägg

Gör så här:
1) Kör kesella, mjölk, lingon, banan och linfröolja
i en mixer till en drink.
2) Ät ett kokt ägg och drick kaffe eller grönt
te till.

 

Äpple med keso, mandel och kanel
1 portion

100 g keso (ca 1 dl)
5 g mandel
65 g äpple
kanel

Gör så här:
1) Blanda keson med äpplet i småbitar och hackad mandel. Toppa med lite kanel.

 

Tapastallrik
1 portion

1/4 liten nätmelon, tärnad (120 g)
30 g hårdost, tärnad
1 skiva mager lättrökt skinka (15 g)
3 gröna oliver
30 g paprika
Gör så här:
1) Tärna melonen och osten, skiva paprikan. Lägg upp allt på en tallrik.

 

Spenatquinoa med rökt lax
2 portioner

2 dl okokt quinoa
200 g spenat
1 grönsaksbuljongtärning (utan härdat fett)
4 soltorkade tomater
300 g kallrökt lax

Gör så här:
1) Koka spenat och quinoa tillsammans med buljong.
2) Blanda sedan ner soltorkade tomater. Servera med rökt lax.

 

Köttfärsbiffar med potatis
2 portioner

200 g köttfärs, 5 procent fetthalt
1 lök (100 g)
1 ägg
en rejäl näve rucola
100 g gurka
1 stor tomat (140 g)
4 tsk vinäger
2 tsk olivolja
2 medelstora potatisar (200 g)
2/3 dels dl lingon (40 g)
2–3 msk kapris

Gör så här:
1) Finhacka löken och blanda den med färsen och ägget. Salta och peppra.
2) Forma biffar och stek i lite olja eller smör.
3) Gör en sallad på rucola, hackad gurka, hackad tomat, vinäger och olivolja. Servera med biffarna med sallad, kokt potatis, lingon och kapris.

Så ska du äta:

  • Ofta och regelbundet så att du aldrig blir hungrig, tre mål mat om dagen plus två mellanmål.
  • Mest till frukost och lunch. Om du inte vill äta ett mellanmål på förmiddagen kan du flytta det till kvällen.
  • Mycket protein, för att öka halten ska du välja magra mjölkprodukter. Fettet ska främst komma från oliv- och rapsolja, nötter och fet fisk.
  • Mycket frukt och grönsaker som innehåller vitaminer och mineraler, samt fibrer som mättar.
  • Väg maten i början så du lär sig hur en ISOmåltid ser ut.
  • Krydda gärna starkt, det ökar förbränningen.
  • Var försiktig med saltet.
  • Testa proteinpulver till frukost eller mellanmål. Välj ett med lågt kolhydrat- och fettinnehåll.
  • Undvik alkohol de första två månaderna

Välj:
PROTEINER:

  • Fisk och skaldjur.
  • Fågel utan skinn.
  • Kött som oxfilé, fläskkotlett, lammfilé.
  • Nötfärs med max 10 procent fett.
  • Ägg.
  • Ost med max 10 procent fett.
  • Keso.
  • Mjölkprodukter, lättvarianter.
  • Tofu och quorn.
  • Nötter och frön.

KOLHYDRATER:

  • Frukt och bär.
  • Grönsaker, avokado och oliver.
  • Oliv-, raps-, avokado- och jordnötsolja.
  • Potatis.
  • Quinoa.
  • Havregryn.
  • Råris och basmatiris.
  • Bönor och baljväxter.
  • Quinoa- och boveteflingor.

FETT:

  • Nötter och frön.
  • Avokado och oliver.
  • Oliv-, raps-, avokadooch jordnötsolja.
  • Fet fisk
  •  

Undvik:

  • Bröd.
  • Bulgur, couscous.
  • Helt dinkel, matvete.
  • Mjöl och produkter som innehåller mjöl.
  • Pasta, fullkornspasta.
  • Chips och snacks.
  • Glass, godis.
  • Kakor, kex.
  • Konserverad och torkad frukt.
  • Fruktsocker, honung, socker.
  • Bacon, fläsk, fet köttfärs, korv.
  • Fet ost.
  • Fet kesella, grädde.
  • Smaksatt kesella eller keso.
  • Margarin,
  • crème fraîche,
  • flytande margarin, smör.
  •  Alkohol.
  •  Fruktjuice, läsk, saft.