Mousserande vin från Franciacorta – och hur du matchar med mat

Bubbel från Franciacorta är Italiens svar på champagne! Här hittar du tips på tre mousserande att testa, och hur du bör matcha dessa till mat.

Följ oss på Facebook för fler vintips: Allt om Mat Vin

 

DE MOUSSERANDE VINERNA från norditalienska Franciacorta brukar kallas Italiens svar på champagne. Distriktet ligger i hjärtat av Lombardiet, mellan Lago d’Iseo och Brescia och inte alls särskilt långt från Milano. Franciacorta är namnet på både området och det bubblande vinet, som produceras på samma sätt som champagne med den andra jäsningen på flaska.

DRUVORNA SOM ANVÄNDS är delvis desamma, chardonnay och pinot noir/nero, men även pinot blanc/bianco används i Franciacorta. Förutom vanligt bubbel i olika söthetsgrader och rosé finns en variant som går under benämningen satèn, och här har man använt endast gröna druvor och med lägre tryck i flaskan. Moussen är alltså lite mjukare.

DET PRODUCERAS ÄVEN stilla vitt och rött vin under beteckningen DOC Curtefranca, men fokus är bubbel, och de mousserande vinerna fick den högsta kvalitetsbeteckningen DOCG 1995.

Det är alltså ett ganska ungt distrikt, där man förr i tiden mest odlade spannmål och gjorde vin av enklare snitt, även mousserande i liten skala.

I slutet av 1950­-talet började några producenter att på allvar göra mousserande vin, starkt influerade av champagne. Det blev framgångsrikt och allt fler slog sig in på samma bana. Nu finns här drygt hundra producenter, de flesta små, och många av flaskorna når inte utanför de italienska gränserna. Men visst finns det en hel del kul viner från Franciacorta på Systembolaget, de flesta i beställningssortimentet. Läge alltså för lite norditalienskt bubbel till nästa festlighet.

 

3 mousserande från Franciacorta

Prova tre varianter av mousserande vin från Franciacorta. Rosébubbel, satèn med lite mildare mousse och ett vanligt torrt. Leta efter likheter och skillnader, fundera över i vilket sammanhang och till vilken mat de olika
typerna skulle passa bäst. Servera vinerna vid cirka 8–10°C.

Monte Rossa Flamingo Rosé Brut (7615), Franciacorta, Italien, 189 kronor.

Torrt, friskt rosébubbel med toner av röda bär, citrus och kex i stram,
aptitretande stil. Druvor: chardonnay och pinot nero

Lo Sparviere Franciacorta Satèn Brut (77928), Franciacorta, Italien, 239 kronor.

Torrt, friskt med drag av äpplen, bröd och med en mjuk avrundning. Druvor: chardonnay.

Bellavista Franciacorta Cuvée Brut (73145), Franciacorta, Italien, 329 kronor.

Torrt, friskt med elegant framtoning, stråk av bröd, citrus och krämig mousse. Druvor: chardonnay, pinot bianco, pinot nero.

Följ oss på Facebook för fler vintips:
Allt om Mat Vin

Matcha bubbel från Franciacorta med mat

Färska skaldjur

Vinets lätta, eleganta fräschör passar fint till eleganta förrätter, exempelvis färska skaldjur. Men även till italienska charkuterier och mild ost, där friskheten bryter fint mot sälta och fett.

UNDVIK

l rätter med sötma, då alla tre viner är torra och tillsammans med något sött, som anka med apelsinsås eller kokosmjölk, kommer att verka sura och snipiga.

Text: Gunilla Hultgren Karell, vinprovare

 

Följ med på vinresa till Leth i Österrike!

vinresa med alltommat

Vi har skräddarsytt en riktig drömresa till Gyllene Glaset-vinnaren Leth i distriktet Wagram och besök i vackra Wien. Följ med oss dit den 13–16 september!

LÄS MER OM RESAN HÄR.

NUVARANDE Mousserande vin från Franciacorta – och hur du matchar med mat
NÄSTA Fredagsgourmet med rissallad och frasiga getostbollar – klart på en timme!