Morotskaka i långpanna och som muffins – här hittar du våra bästa recept!

Här hittar du redaktionens bästa recept på morotskaka, från morotskaka i långpanna till morotskaka utan socker och morotskaka i muffinsform. Den saftig morotskakan är enkel att baka och självklart ska det vara massor av glasyr på toppen!

Annonsen laddas.

Morotskaka i långpanna

Morotskaka går utmärkt att göra i långpanna och sedan skära i fyrkanter, vilket gör den till en smidig (och sagolikt god!) kaka att bjuda på om du ska ordna fika åt många.

 

Recept på morotsmuffins

Morötterna kan bytas mot riven zucchini men morot gör muffinsen sötare.

Det här behövs till 10 muffins:

1 dl solrosolja
1 dl honung, flytande
2 ägg
150 g morötter, finrivna
3,75 dl grahamsmjöl, 225 g
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
1,5 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
75 g valnötter, hackade

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180°. Vispa samman olja och honung. Vispa ner äggen och blanda ner riven morot.
2. Blanda i en annan bunke grahamsmjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel, vaniljsocker och salt. Rör ner alltsammans samt hackade valnötter i äggblandningen.
3. Fördela smeten i smorda muffinsformar. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Låt dem stå ca 10 min innan de lyfts ur formarna.

Morotskaka utan socker

Den här sockerfria morotskakan passar för diabetiker.

Det här behövs till 1 sats:

5 dl morötter, finrivna
4 ägg
2,5 dl lättströ (fructofibres från hermesetas)
1,5 dl hasselnötter
150 g vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
2 tsk kanel
0,5 tsk mald kryddnejlika
1 krm salt
1 citron, skal och saft

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°. Skala och riv morötterna fint. Vispa ägg och lättströ vitt och pösigt. Mal nötterna och blanda med mjöl, bakpulver, kryddor och salt.
2. Tillsätt de rivna morötterna, rivet citronskal och den pressade citronsaften i äggsmeten och vänd slutligen ner mjölblandningen.
3. Häll smeten i en smord, bröad form, ca 26 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 50 min. Låt kakan svalna och stjälp upp den på bakgaller.

 

Glasyr till morotskaka

Till den kryddiga och smakrika morotskakan passar en syrlig glasyr på färskost smaksatt med citron mycket bra. Dekorera kakan genom att strö lite citronzest över glasyren och lägg på en skiva karamelliserad citron, lime eller blad från citronmeliss. En klase röda vinbär är vacker mot den vita glasyren om det är i säsong.

Det här behövs till 1 sats:

2 pkt philadelphia cream cheese (à 62 1/2 g)
75 g smör
1 tsk vaniljsocker
150 g florsocker

Gör så här:

Rör Philadelphiaost och smör riktigt krämigt i mixern och tillsätt vanilj- och florsockret lite i taget.

Här är våra bästa recept på morotskaka