Menyer för hela tredje veckan

Dags för vecka 3 i SÖNDAGs serie Beach 2009.

Annonsen laddas.

MÅNDAG
Frukost: Grötfrukost.
Lunch: Linsgryta med chorizo.
Middag: Pestolax med ugnsrostade grönsaker.
Mellanmål: Ost- och grönsaksfylld parmaskinka.

Linsgryta med chorizo

  • 4 personer

4 chorizokorvar
1 gul lök
1 dl krossade tomater
400 g torkade röda linser
8–10 deciliter vatten
 1 msk hönsfond
1/2 msk riven ingefära
2 msk färsk koriander
1,5 msk röd currypasta
olja, salt, peppar
Gör så här:
1. Fräs löken och den skivade chorizokorven i oljan.
2. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa någon minut.
3. Rör ned linser och övriga ingredienser, låt småkoka cirka 10
minuter och späd eventuellt med mer vatten.

TISDAG
Frukost: Jacobs müsli.
Lunch: Parisare à la GI.
Middag: Färskostfyllda tomater med skinka och pepparrot.
Mellanmål: Munsbit med renkött.

Färskostfyllda tomater med skinka

  • 4 personer

10–12 stora tomater
1 burk färskost med
pepparrotssmak
400 g rökt skinka
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Lägg tomaterna i en smord ugnsfast form.
3. Strimla skinkan och blanda den med färskosten i en skål. Skär ett kryss i varje tomat.
4. Fyll varje tomat med ost och skinkröra. Grädda i ugn 15
minuter eller tills ost och tomater fått färg.

ONSDAG
Frukost: Quinoagröt.
Lunch: Tamarikyckling med sötpotatis och chèvre.
Middag: Mandelspånslax med granatäppelsallad.
Mellanmål: Kaneläppelkeso med surdegsbröd.

TORSDAG
Frukost: Yoghurt med färska bär.
Lunch: Sesamklädd quornfilé med rårissallad.
Middag: Dinkelpannkakor.
Mellanmål: Två rutor mörk choklad, 70%.

Dinkelpankakor

  • 8-10 stora pannkakor

2 1/2 dl siktat dinkelmjöl
6 dl sojamjölk
(eller 1 dl sojagrädde och
5 dl lättmjölk)
3 ägg
0,5 tsk salt
2-3 msk smör
Till serveringen:
bär
Gör så här:
1. Blanda mjöl och salt i en stor skål. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet.
2. Tillsätt resten av mjölken. Vispa ner äggen, ett i taget. Smält hälften av smöret och blanda i smeten.
3. Hetta upp en stekpanna och lägg i en klick smör. Stek pannkakorna så att de får fin färg på båda sidor.

FREDAG
Frukost: Räkmacka.
Lunch: Olivklädd kycklingfilé med grönsaksgratäng.
Middag: Torsk på spenatbädd med fetaost och bacon.
Mellanmål: Gino.

Gino

  • 4 personer

2 kiwi
10–15 st jordgubbar
150 g blåbär
150 g hallon
2 äpplen
6–8 st Physalis
1 dl valnötter
100 g 70% cacao chokladkaka
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Skiva kiwin. Skär äpple i tärningar. Fördela tärningar i fyra ugnsfasta små skålar.
3. Lägg i kiwin, jordgubbarna, hallonen, blåbären i skålarna.
4. Riv choklad över varje skål. Strö över hackade valnötter.
5. Sätt in i ugnen i 10 minuter eller tills chokladen smält.
Dekorera med Physalis.

LÖRDAG
Frukost: 1 pocherat ägg, fräst bladspenat, 4 skivor skinka, 1 rågkuse med Bregott.
Lunch: Senapsstrimlad lövbiff med fullkornspasta.
Middag: Chèvrefylld laxfilé.
Mellanmål: Naturell yoghurt med färska eller djupfrysta bär.

SÖNDAG
Frukost: Baconfrukost.
Lunch: Saffransdinkel med fröfisk.
Middag: Fetaostfylld köttfärslimpa med oliver.
Mellanmål: Fruktsallad med dinkel.

Baconfrukost med svamp och tomat

  • 1 person

4 skivor bacon
6 färska champinjoner
2 tsk rapsolja
1 tomat
några stjälkar färsk basilika
1 avokado
Gör så här:
1. Ansa och skiva champinjonerna och dela tomaten. Stek svampen och tomaten i olja.
2. Lägg baconskivorna i en kall stekpanna. Sätt på värmen och låt dem steka i sitt eget fett. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
3. Lägg upp bacon, svamp, tomat och basilika. Dela avokadon och ta bort kärnan. Servera avokadon till.