Menyer för hela andra veckan

Andra veckan i SÖNDAGS Beach 2009. Fram till midsommar får du menyer – dag för dag – med läckra recept.

Annonsen laddas.

MÅNDAG
Frukost: Yoghurt med frön och nötter.
Lunch: Enkel kycklingsallad.
Middag: Kryddiga köttfärsbiffar med vitlök.
Mellanmål: Tonfiskröra.

Kycklingsallad

  • 1 person

150–250 g grillad kycklingfilé
150 g gröna salladsblad
30 g riven parmesan
Dressing:
1/2 msk olivolja
1 msk vinäger
1 tsk dijonsenap
salt och malen vitpeppar
Gör så här:
1. Skär kycklingfilén i bitar och blanda ner i salladen.
2. Blanda olja, vinäger, senap, salt och peppar till en dressing.
3. Vänd ner dressingen i salladen. Strö över nyriven parmesan.

TISDAG
Frukost: Ostomelett.
Lunch: Grillad fläskkotlett med currysås.
Middag: Vinkokta fiskfiléer.
Mellanmål: Ost och oliver.

Vinkokta torskfiléer

  • 4 personer

800 g torskfilé eller annan vit fisk
3 dl vitt vin eller fiskbuljong
1 citron
200 g rucolablad
200 g spenatblad
Till servering:
färska spenatblad
Gör så här:
1. Lägg upp rucolabladen och spenaten på ett serveringsfat.
2. Riv parmesanosten.
3. Pressa sedan ut saften ur citronen.
4. Om du har djupfryst fisk tina den till hälften. Skär  i skivor.   
5. Koka upp vinet eller buljongen. Lägg i fisken och sjud på svag värme tills fisken är genomkokt.
6. Ta upp fisken med hålslev och lägg den på bladen.
7. Häll på citronsaften.
8. Riv parmesanosten och strö över fisken.
9. Avsluta med att mala över rikligt med svartpeppar.

ONSDAG
Frukost: 2 kokta ägg och 150 gram kokt skinka.
Lunch: Rökt makrill med spenatröra.
Middag: Lammfärsfyllda auberginer.
Mellanmål: Bärsmoothie med tofu.

Bärsmoothie med tofu

  • 1 person

1 dl djupfrysta bär
2 dl naturell lättyoghurt
1 msk krossat linfrö
75 g tofu
1 tsk fruktos (valfri)
Gör så här:
1. Mixa ingredienserna i matberedare eller med mixerstav tills du fått en fin och jämn kräm.
2. Häll upp i ett högt och smalt glas.

TORSDAG
Frukost: Yoghurt med hallon och blåbär.
Lunch: Rotfruktspytt.
Middag: Snabbkyckling à la casita.
Mellanmål: 2 kokta ägg.

Rotfruktspytt med kött

  • 4 personer

600 g tillagat nötkött, exempelvis rostbiff
rapsolja till stekning
100 g rotselleri
100 g morot
200 g zucchini
1 fänkål
1 gul lök
100 g champinjoner
2 msk hackad persilja
salt och malen vitpeppar
Gör så här:
1. Tärna köttet.
2. Skala rotselleri och morot. Tärna selleri, morot och zucchini. Ansa fänkålen och tärna den. Skala och hacka löken. Skiva champinjonerna. Hacka persiljan.
3. Stek köttet i stekpanna med lite rapsolja.
4. Fräs löken i rapsolja, sedan rotfrukterna och grönsakerna med champinjonerna sist.
5. Blanda ned köttet. Krydda med salt och peppar och strö över persilja före servering.

FREDAG
Frukost: Äggröra.
Lunch: Laxfilé med pecannötter.
Middag: Grekisk sallad.
Mellanmål: 2 rutor mörk choklad, 70 procent.

LÖRDAG
Frukost:  Ägg och räkor.
Lunch: Kassler med kantarellsås.
Middag: Kräftstjärtar med kapris.
Mellanmål: Färskostdip.

Färskostdip

  • 4 personer

1 litet blomkålshuvud
eller 250 g broccoli
1 slanggurka
3 morötter, gärna i olika färg
1 röd paprika
Färskost:
I dl kesella gourmet
1 msk olivolja
Salt, malen svartpeppar
2 vitlöksklyftor
Hackad färsk basilika, timjan och rosmarin
Gör så här:
1. Skala vitlöksklyftorna och hacka de färska örterna.
2. Blanda kesellan med olivolja, salt och svartpeppar.
3. Pressa ner vitlöken och rör ner de färska örterna.
4. Skölj grönsakerna. Bryt blomkålshuvudet i buketter. Skär gurkan i stavar. Skär morötterna i stavar. Ansa paprikan och skär den i strimlor.
5/Arrangera grönsakerna på ett stort fat och bjud dipsåsen till.

SÖNDAG
Frukost: Bacon, ägg, stekta tomater och svamp.
Lunch: Fisksoppa med aioli.
Middag: Chilikyckling med avokadosallad.
Mellanmål: 1 klump mozzarella, skivad tomat, färsk basilika, balsamvinäger.

Chilikyckling med avokadosallad

  • 4 personer

6 kycklingfiléer à 100 g
1 tsk salt
4 msk rapsolja
Marinad:
2 lime
1,5 röd spansk peppar
4 tsk thailändsk fisksås
2 vitlöksklyftor
Avokadosallad:
4 avokador
1 röd paprika
1 gul paprika
bladsallad
salt och malen vitpeppar
2 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
Gör så här:
1. Riv det gröna limeskalet och pressa ut saften.
2. Dela chilin och skär den i tunna strimlor.
3. Blanda samman limeskal, saft och chili med fisksåsen i en plastpåse. Pressa ner vitlöken.
4. Marinera kycklingfiléerna i blandningen i 1,5–2 timmar.
5. Sätt ugnen på 150°. Lägg filéerna i en smord form. Salta och ugnsbaka i ca 15 minuter.
6. Skär filéerna i ca 1 centimeter tjocka skivor före servering.
7. Dela avokadon, ta bort kärnorna och skär fruktköttet i skivor. Skölj paprikorna, dela dem på mitten och ta bort fröna. Skär i bitar.
8. Blanda avokadoskivorna med paprikan. Häll över olja och balsamvinäger och krydda med salt och peppar.