Festmeny för Mårten gås

Fira Mårten gås med svartsoppa och äppelkaka som i södra Sverige. Bjud dina matgladaste vänner på gåsmiddag i modern stil. De goda tillbehören får mjuk sötma från bland annat äpple och vanilj.

Festmeny för Mårten gås

En traditionell gåsmiddag bjuder på

Förrätt: Svartsoppa

Varmrätt: Stekt gås med tillbehör så som

Efterrätt: Skånsk äppelkaka

 

Vintips till gås

Gumfields Pinot Noir 2010 (6407) Nya Zeeland, 119 kr.

Rött vin med saftig frukt, inslag av jordgubbar, kanel, kryddor och örter. Generös, varm stil.

 

 

Fakta: Mårten gås

Visste du att…

…innan gåsamenyn med svartsoppa kom till Sverige åt man lutfisk till förrätt, gås till huvudrätt och sedan risgrynsgröt till efterrätt.

Mårtens afton infaller den 10:e november. Förr i tiden var den sista chansen för folk att smörja kråset innan fastan som varade fram till jul.
Högtiden har firats i hela Sverige, men idag lever traditionen kvar främst i Skåne.

Festmeny för Mårten gås
Något att fira – tid för gås!