Maten vi ogillade när vi var små – men som vi inte kan få nog av som vuxna

Vissa maträtter kunde vi för allt i världen inte förstå oss på när vi var yngre. De hade konstig konsistens, smak eller märklig lukt. Nu, ett antal år senare, är vi helt och hållet omvända. Här är maten vi inte klarade av som små, men som nu känns som rena rama himmelriket.

Annonsen laddas.

1.  Sparris

sparris

Bildkälla

I soppa, på grillen – vi förstod aldrig grejen (den var ju besk?) Nu äter vi den mer än gärna med hollandaise, eller precis som den är.

Recept: Grillad sparris med fluffig citronsås

 

2. Oliver

oliver

Bildkälla

När gick oliver från äckliga till världens bästa snacks?

Recept: Citronmarinerade oliver

 

3. Kaffe

kaffe2

Bildkälla

Som små förstod vi däremot inte alls varför alla vuxnas ”tjat” om att de ”behövde” en kopp kaffe. (Men om jag inte får mitt morgonkaffe nu för tiden känns dagen förstörd.)

Recept: Kaffetini

 

4. Illaluktande ostar

ost

Bildkälla

Då var det enda vi kunde tänka på den vedervärdiga doften. Nu förundras vi över att något som luktar ladugård och gammal skosula kan vara så ofantligt gott.

 Recept: Chèvre med svartvinbärsmarmelad

 

5. Havregrynsgröt

havregrynsgrot

Bildkälla

Som barn kändes havregrynsgröten tråkig, som vuxna förstår vi inte hur man kan äta en och godare (och bättre) frukost än havregrynsgröt. Mums!

Recept: bovetegröt med blåbärssirap

 

7. Brysselkål

brysselkal

Bildkälla

Vi åt pliktskyldigt ett litet brysselkål från julbordet, men förstod aldrig grejen med de beska små bollarna. Nu har vi däremot förstått att de är fullproppade med vitaminer och roffar därför åt oss så mycket brysselkål vi kan.

Recept: Apelsinbräserad brysselkål med feta och pinjenötter

 

8. Svamp

svamp

Bildkälla

Konsistensen på svamp förstår vi oss faktiskt fortfarande inte på. (Vem kom egentligen på att man kan skulle äta de där lena, hala, och ibland till och med lite slemmiga, svamparna?) Det vi däremot förstått är att smaken är fullkomligt gudomlig.)

Recept: Skummig kantarell och äppelsoppa

 

9. Sill

sill

Bildkälla

Då kändes sill likvärdigt med snor: slemmigt, salt och äckligt. Nu är det vår absoluta favorit på julbordet.

Recept: Matjessill med pepparrot, äpple och brynt smör

 

10. Löskokta ägg

agg_mjuka

Bildkälla

”Varför vill någon äta ett dallrande ägg?” Undrade kanske du som barn. ”För att det är supersmarrigt” svarar ditt vuxna jag.

Recept: Ägg Benedict

 

11. Avokado

avokado

Bildkälla

Vi minns inte varför vi inte gillade avokado. Avokadon är ju mest bara len och mjuk. En mysig frukt helt enkelt.

Recept: Ceviche med lax och avokado

 

12. Sallad

sallad

Bildkälla

Som barn låg alltid några ledsna tomatskivorna kvar längst på tallriken. Nu äter vi gärna en matig sallad både till lunch och middag.

Recept: Tabbouleh – härligt persiljedoftande tomatsallad

 

13. Mörk choklad

morkchoklad

Bildkälla

Mörk choklad är visserligen godare nu än när vi var små, men ärligt talat så föredrar vi faktiskt fortfarande vanlig mjölkchoklad.

Recept: Chokladfondant

Du vill inte heller missa:

80-talsmaten vi minns och vill ha mer av

Knepet för att lyckas med pastan – du kommer aldrig mer att tillaga den som förr

Bästa husmorstipset: Så rengör du skärbrädan utan kemikalier

bylineylvajohansson