Maten som kan lindra din förkylning

Huskurer och knep att ta till när du blivit förkyld!

Chocka med citrus
C-vitaminer spelar en viktig roll i vårt immunförsvar. De kan inte förebygga förkylning, men det finns stöd för att stora doser C-vitamin kan lindra och förkorta sjukdomsförloppet vid förkylning.

Linfrö
Linfrö innehåller Omega 3, som visat sig ha positiva effekter för astmapacienter. Linfrön innehåller även en del magnesium som verkar avslappnande på luftrören och gör det lättare att andas

Lökar

Vitlök och annan lök innehåller svavelhaltiga ämnen, C-vitamin samt flavonoider. Dessa ämnen förstärker varandra i löken och kan tillsammans motverka infektioner av bakterier, svampar och virus.

Drick, drick, drick

Rikligt med vätska hjälper dig att orka med förkylningen. För att lindra hosta med tjockt slem ska man dricka mycket varm eller ljummen dryck, det lindrar minst lika bra som hostmedicin. Men hoppa över mjölken i teet – mjölk är nämligen slembildande!

Rödin och druvor
Reservatol är en flavonoid som sitter i färgdruvans skal. Det har en anti-inflammatorisk effekt som verkar på liknande sätt som acetylsalisylsyran som finns i vissa värktabletter

Ingefära
En traditionell huskur vid förkylning. Hettan i ingefäran stimulerar salivavsöndringen, vilket kan dämpa hosta och irritation i halsen. En studie visar också att ingefära kan dämpa köldrysningar vid förkylning.

Honung

Traditionellt använts för att lindra förkylningsbesvär. Lenar skönt vid ont i halsen. (OBS! Ge aldrig honung till barn under 1 års ålder, då sporer från en viss typ av bakterier kan växa ut i tarmen hos spädbarn och orsaka en allvarlig sjukdom. Äldre barn och vuxna har byggt upp ett naturligt försvar mot detta)

Källa: läkaren Helena Nybloms ”Supermat”, samt vårdguiden.se

Vill du ha fler tips på hur du blir frisk från förkylning snabbt? I ToppHälsas artikel ger både läkare och naturläkaren sina bästa knep!

Recept som kan lindra

Enkel juiceblandning

Tropicana med echinaforce

Grönt te med citrus

Fräsch citrussallad

Kycklingsoppa

Influensa? Kontakta alltid sjukvården om du är allvarligt sjuk.