Maten du ska akta dig för

Oavsett om du är i sverige eller utomlands finns det vissa maträtter du ska vara extra försiktig med i värmen.

Annonsen laddas.

I Sverige är det just nu den så kallade rötmånad då matvaror lätt blir dåliga. Den har fått sitt namn efter att det förr var den varmaste tiden på året och därmed den månad då bakterierna trivs som bäst. Med andra ord kan rötmånaden slå till redan i juni om det är varmt. Se därför alltid till att vara extra försiktig med råvarorna när det är varmt ute.
Dessa varor ska du hålla ett extra öga på:

  • Mjölken – så att den inte surnar
  • Brödet – kan mögla i förtid
  • Skaldjur
  • Mat som har legat framme

Tips!

  • När du åker och handla bör du ta med dig en kylväska då bilen kan vara mycket varm om den har stått i solen.
  • Se till att varorna snabbt kommer in i kyl/frys när du kommer hem. Om varorna är en längre tid i rumstemperaturen kan deras hållbarhet förkortas.
  • Sätt gärna kylen på +5 och förvara de känsliga produkterna där det är kallast.
  • Ta bara fram de livsmedel som du ska använda när du ska laga mat.
  • När du ska på utflykt se till att packa ner maten i en kylväska bland kylklampar.
  • Tvätta händerna innan du lagar mat, finns inte vatten att tillgå använd våtservetter eller handsprit.
  • Använd inte samma skärbräda för kött som för grönsaker.
  • Om du inte har tillgång till kyl ska vattnet förvaras mörkt och så svalt som möjligt. Då håller sig dricksvattnet fräscht under minst en vecka.

De flesta bakterier dör vid upphettning och tillagning men om maten ska sparas måste den svalnas av snabbt och förvaras i tillräckligt låga temperaturer.
Som alltid är det viktigt att köttet är ordentligt genomstekt och att man tvättar händerna före matlagningen. Var också extra noga med att slänga mat som ser konstig ut eller luktar och smakar illa.

För er som ska utomlands bör du vara försiktig med:

  • Bufféer, sallader av frukt och grönsaker och skivat kallt kött. Frukt och grönt som du själv skalar går bra att äta.
  • Råa eller löskokta ägg, annan otillräcklig upphettad mat av köttfärs, kyckling, fisk och skaldjur.
  • Opastöriserad mjölk och ost gjord på opastöriserad mjölk.
  • Desserter som mousse.
  • Du kan borsta tänderna i kranvattnet men bör unvika att dricka det om det inte är ordentligt klorerat. Vatten som kokats är säkert att dricka.
  • Is som är gjort på kranvatten. Även glass och sorbet kan vara gjord på kranvatten eller mjölk och kan ha smält och fryst in igen så var försiktiga med att köpa glass på gatan.

Tips!

  • Börja dagen gärna med en kopp te med citron i eller citrondricka.
  • Tvätta händerna ofta! Finns inte vatten tillgängligt ta med dig våtservetter och handsprit.
  • Stoppa inga fingra i munnen. Bit inte heller på naglarna! Barn klarar sig bättre än vuxna men ser gärna till att inte allt för mycket åker in i munnen.
  • I många länder är pengarna mycket smutsiga och den största boven till magsjuka, så se alltid till att tvätta dig efter att du har rört vid pengarna.

Källa: Livsmedelsverket

 

 

Om du blir sjuk

Om du skulle bli sjuk är det viktigt att du får i dig mycket vätska och salt för det binder upp vätskan. Drick förpackat vatten, svagt te, juice – utspädd med vatten som kokats – eller soppor.

Varning för bly i keramik
Om du reser och köper souvenirer –  köp inte keramikkärl och emaljerade kärl av okänt ursprung till mat och dryck. Bly kan lösas ut från glasyr och färg.