Manuela Kjeilen: ”Jag bakar hela dagarna”

Blogg: passionforbaking.com

Du jobbar heltid och har fem barn – hur hinner du både baka och blogga?
– Folk brukar fråga om jag inte blir sliten, men hur kan man bli trött av något som är ens passion? Jag ställer väckarklockan på sex både lördag och söndag, sedan bakar jag hela dagarna.
Vem är du?
– Jag är född och uppvuxen i Holland, men flyttade till Norge när jag var 16. Min mor är norska. Jag har alltid tyckt om Sverige, så för sex år sedan flyttade vi hit hela familjen. Sötsaker och att göra goda bakverk är min passion.
När startade du bloggen?
– För knappt ett halvår sedan. I början var det ungefär 13 personer som läste min blogg, men efter att bloggaren "Fotbollsfrun" tipsat om ett av mina recept hade jag plötsligt 10 000 unika besökare under en vecka.
Var gör du av alla kakor?
– Frysen är proppfull. I går såg jag att grannarna arbetade i trädgården, då gick jag ut med cupcakes till dem.
– I förrgår gjorde jag i ordning en stor låda med kakor för att skänka till ett behandlingshem. Tyvärr hade de stängt, så då åkte jag till stadsparken och delade ut kakor. Vissa såg lite skeptiska ut, andra blev glada.
 

Manuelas smarties- & chokladtårta
200 g smör
3 dl socker
3 ägg
5 kaffekoppar mjöl
1 kaffekopp kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl vatten
1 dl gräddfil

CHOKLADGLASYR:
25 g kakao
1/2 dl kokhett vatten
340 g smör, osaltat
60 g florsocker
lite salt
450 g smält choklad

JORDGUBBAR I LAG:
100 gram jordgubbar
1 dl socker
4 msk vatten

Gör så här:
1) Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen och sikta ner torrvarorna.
2) Blanda i vatten och gräddfil. Häll smeten i smord form, grädda 175 grader, cirka 40-50 minuter.
3) Låt kakan svalna. Dela i två våningar.
4) CHOKLADGLASYR: Rör ihop kakao med kokhett vatten, tillsatt vattnet lite i taget. Smält chokladen och låt den svalna. Vispa ihop smör, florsocker och salt, rör sedan ner chokladen. Blanda ner kakao och vatten.
5) På den undre våningen: Bred på hälften av chokladglasyren och täck med skivande bananer, därefter jordgubbar i sockerlag.
6) JORDGUBBAR I LAG: Koka några minuter så att jordgubbarna blir lite "simmiga".
7) Lägg på nästa våning och täck med chokladglasyr. Dekorera med kitkat-choklad på sidorna och smarties ovanpå.

Manuelas brownies/jordgubbsmoussetårta
BROWNIE-BOTTEN:
85 g smör
225 g mörk choklad
150 g socker
1 msk vanilj-extrakt
2 stora ägg
1 dl vetemjöl
2 dl jordgubbspuré
50 valnötter

JORDGUBBSMOUSSE:
500 g jordgubbar
1 pkt jordgubbsgelé
150 g philadelphiaost
5 dl grädde
3 msk socker

DEKOR:
1 paket kex, "Fingers"
10 jordgubbar

Gör så här:
1) Smält smör i en kastrull, lyft bort kastrullen och lägg ner chokladbitarna. Häll blandningen i en skål.
2) Vispa i strösocker och vaniljextrakt. Fortsätt vispa medan du häller ner äggen, ett åt gången. Blanda ner vetemjöl och till sist jordgubbspuré och valnötter.
3) Häll i en form med aluminiumfolie. Grädda i 175 grader i cirka 30 minuter.
4) Jordgubbsmousse: Mixa jordgubbarna till puré. Vispa grädden med strösocker. Blanda jordgubbspuré och grädde. Spara 3 msk jordgubbsgelé till dekor.
5) Blanda philadelphiaost och jordgubbsgelé. Rör ner några skivade jordgubbar i ostsmeten, tillsammans med gräddblandningen.
6) När browniebottnen är helt kall brer du på jordgubbsmoussen. Ställ i kylen i minst 3 timmar.
7) Tag fram och lyft kakan ur formen. Tryck fast "Fingers" runt hela tårtan. Dela jordgubbarna och lägg dem ovanpå tårtan. Skeda över jordgubbsgelén. För extra elegant tårta: Knyt ett band runt och avsluta med rosett.

Manuelas 7 tips för att börja matblogga

  1. Tänk igenom upplägget innan.
  2. Blogga om det du verkligen brinner för. Om du gillar det du gör smittar det av sig till läsarna.
  3. Sätt upp realistiska mål för bloggen. Frigör tid för att kunna nå dina mål.
  4. Välj ett namn med omsorg. Bloggnamnet är viktigare än man tror.
  5. Lägg ner möda på språket. En lättläst och bra text drar läsare till bloggen.
  6. Satsa på bilderna. Att lägga ner tid på plåtningen är kanske viktigast av allt.
  7. När du är i gång: registrera dig på bloggportaler och börja kommentera andras matbloggar. På så sätt sprider du kunskap om din egen blogg.

Namn: Manuela Kjeilen.
Ålder: 41.
Bor: Jönköping.
Familj: Maken Aso, och barnen Deborah-Grace, 22, Daniel, 18, David, 14, Joseph, 13, Benjamin, 11, och änglabror Imanuel.
Yrke: Säljare och koordinator.
Favoritmatbloggar: joyofbaking.com, joythebaker.com.