Lussegott med saffran

Saffransbullar, tigerkaka med saffran och cookies i julens smak. Tre gyllene bakverk på saffran – julens krydda nummer ett.

Annonsen laddas.

JULCOOKIES

Cookies är väldigt lätta att baka och alltid lika uppskattade. Så här i jultid passar det utmärkt att smaksätta kakorna med vit choklad, nötter och apelsin.

Cirka 25 stycken
100 g vit choklad
50 g valnötter
1/2 g saffran
1 1/2 dl råsocker
75 g smör
rivet skal av 1/2 apelsin
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
1 krm salt
1/2 tsk bakpulver

Gör så här:

1 Grovhacka chokladen och nötterna. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med en del av sockret.
2 Blanda alla ingredienser utom chokladen och nötterna, det går enklast
i matberedaren. Knåda in chokladen och nötterna i kaksmeten.
3 Dela smeten i två delar och rulla dem till knubbiga rullar, cirka 4 centimeter tjocka och 12–15 centimeter långa. Slå in längderna i folie och låt dem ligga minst 1 1/2 timme i kylen.
4 Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram rullarna och skär dem i 1/2–1 centimeter tjocka skivor. Lägg skivorna på plåtar med bakplåtspapper, platta till dem lite.
5 Grädda kakorna i mitten av ugnen 10–12 minuter.

 

SAFFRANSBULLAR MED FRUKT

Knåda in torkad frukt i degen och göra en mandelfyllning med vintersmaker som apelsin och kanel.

40 stycken
Deg:
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella, 1%
1 g saffran
1 1/2 dl socker
3 dl hackad torkad frukt, t ex russin, katrinplommon, aprikoser
1/2 tsk salt
cirka 17 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g rumsvarmt smör
100 g riven mandelmassa
rivet skal av 1 apelsin
2 tsk kanel
Till pensling:
1 ägg
flagad mandel
pärlsocker

Gör så här:

1 Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i degspadet.
2 Tillsätt kesella, saffran, socker, frukt, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa under duk cirka 30 minuter.
3 Blanda ihop ingredienserna till fyllningen.
4 Ta upp degen på mjölat bord, knåda den lätt och dela i två delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka, cirka 25 x 50 centimeter stor.
5 Bred smöret över halva degen och vik över den ofyllda sidan. Skär degen tvärsöver i cirka 2 centimeter breda remsor. Dela remsorna på längden, men låt dem hänga ihop högst upp, som ett par byxor. Vrid dem och gör en lös knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under duk cirka 30 minuter.
6 Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över flagad mandel och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 8–10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under duk.

 

TIGERKAKA PÅ NYTT SÄTT

En tigerkaka brukar falla de flesta i smaken. Till jul passar det med saffran, apelsin och mörk choklad.

1/2 g saffran
1 sockerbit
200 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
3 1/4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
rivet skal av 1 apelsin
2 msk kakao
100 g grovhackad mörk choklad
1 msk vatten

Gör så här:

1 Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer 1 1/2 liter.
2 Stöt saffranet och sockerbiten i en mortel.
3 Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och blanda ner i smeten.
4 Dela smeten i två delar. Smaksätt den ena med saffran och apelsinskal. Blanda i kakao, choklad och vatten i resten av smeten.
5 Bred ut den ljusa smeten i formen. Blanda slarvigt ner den mörka smeten i den ljusa.
6 Grädda kakan i nedre delen av ugnen 55-60 minuter. Känn med en
provsticka att den är genomgräddad. Låt kakan svalna något innan den
stjälps upp och låt den kallna under formen.