Ljuset på krogen påverkar vinet

Ljuset på restaurangen påverkar hur du upplever ditt vin. Det har forskare i Tyskland kommit fram till.

Annonsen laddas.


Rött eller blått ljus,
det är det som gäller om vinet ska smak extra bra. Det har forskare i Tyskland konstaterat. Däremot ska restauranger undvika vitt och grönt ljus.

Att färger kan påverka hur vi mår och hur vi känner oss är känt sedan länge. Även att färgen på drycker och mat påverkar hur vi faktiskt smakar det vi äter och dricker. Men kan verkligen färgen på ljuset omkring oss påverka på samma sätt?


Ja, forskare i Mainz
tror det och har påbörjat forskning i ämnet. En av forskarna berättar för den brittiska tidningen Telegraph att man undersökt hur ett antal vindrickare upplevt samma miljö i olika belysningar. Klart är att man upplevde vinet som bättre och var beredd att betala mer för det i belysning som var röd- eller blåtonad medan det var tvärtom i vitt eller grönt ljus.

Varför man upplever det så här vet forskarna inte men forskningen kommer att fortsätta.